Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 26 de maig de 2010

Els nivells de glutamat al cervell són superiors en pacients amb fibromiàlgia

Els nivells de glutamat al cervell són superiors en pacients amb fibromiàlgia

Un estudi coordinat per l’Hospital Clínic-IDIBAPS demostra que els pacients amb fibromiàlgia presenten una major concentració de glutamat al cervell, que afecta el sistema nocioceptiu, encarregat de rebre la sensació de dolor, i àrees responsables del processament emocional, com l’amígdala. El treball ha rebut el Premi Fibromiàlgia Fundació FF i Ciència atorgat per la Fundación de Afectados de Fibromialgia y Síndrome de Fatiga Crónica, en col·laboració amb la Sociedad Española de Reumatología i patrocinat per Fundación Grünenthal.

La fibromiàlgia és una afecció comú caracteritzada per un grup de símptomes i trastorns musculoesquelètics lligats a la fatiga extrema, la rigidesa, el mal de cap o entumiment de mans i peus. Els pacients, a més, mostren símptomes psicològics, com l’alteració del son, depressió o ansietat. Tot i que encara no existeix consens sobre les causes moleculars d’aquesta malaltia, les línies d’investigació sobre la fibromiàlgia han posat de manifest alteracions en el sistema nerviós central, que afecten a diverses regions del cervell.

Un estudi coordinat per l’Hospital Clínic-IDIBAPS, encapçalat pel Dr. Manuel Valdés, director de l’Institut de Neurociències de l’Hospital Clínic, i el Dr. Antonio Collado, coordinador de la Unitat de Fibromiàlgia del Servei de Reumatologia, demostra que els pacients de fibromiàlgia presenten majors nivells de compost de glutamat en el cervell. Estudis anteriors van detectar un increment d’aquest neurotransmissor a les àrees cerebrals responsables de processar la informació nocioceptiva, relacionada amb el dolor. El present treball va observar també una concentració elevada de glutamat en l’amígdala en repòs, una de les àrees responsables del processament emocional. En conseqüència, en la fibromiàlgia existiria una disfunció glutamèrgica que comprometria les respostes sensorials, emocionals i d’alerta dels pacients que la presenten i pot explicar part de la simptomatologia clínica.

El treball, que apareixerà a l’exemplar de juny d’Arthritis & Rheumatism, ha obtingut el Premi Fibromiàlgia Fundació FF i Ciència 2009 (Fundació FF-SER) atorgat per la Fundación de Afectados de Fibromialgia y Síndrome de Fatiga Crónica, en el marc del XXXV Congrés Nacional de la Sociedad Española de Reumatología, premi patrocinat per Fundación Grünenthal. Avui, 26 de maig, l’Hospital Clínic acull l’acte d’entrega del premi de la mà del Dr. Raimon Belenes, Conseller Delegat de l’Hospital Clínic i la Sr. Emilia Altarriba, presidenta de la Fundación de Afectados de Fibromialgia y Síndrome de Fatiga Crónica, a les 11:30 hores a la Sala d’Actes Farreras Valentí.

Aquest estudi suposa una objectivació de la disfunció en el sistema nocioceptiu. A través de ressonància espectroscòpica, per primera vegada dirigida a l’escorça prefrontal, el tàlem i l’amígdala, els investigadors demostren que a l’amígdala cerebral els nivells de glutamat són superiors en pacients amb fibromiàlgia. Aquests resultats, a més, obren la porta a noves línies d’investigació per al desenvolupament de nous tractaments. Actualment s’estan aplicant tractaments basats en opioides i antidepressius. La tendència és que les noves teràpies utilitzin fàrmacs que redueixin l’efecte del glutamat sobre el dolor.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  5 Comentaris

  1. Samara

   Me siento mas tranquila, por encontrar informacion sobre la
   enfermedad y tengo la sensacion de que esto se cura,una de mis
   preucupaciones era la manera de como podiamos medir la enfermedad,
   pero por lo que he leido todo parte desde el cerebro y es
   importante nuestra alimentacion. Tal vez tenemos un desorden encima
   y debemos reorganizar todos nuestros habitos

  2. JUANA Mª PACHECO

   Hola, soy una de tantas mujeres que sufren la fibromialgia, y me
   gustaria saber, que hacer para poder aceptarlo mejor, pues veo que
   estoy en una burbuja de la que no salgo, ni dejo entrar a nadie.

   • Apreciada Sra. Pacheco,

    Este blog no es el espacio adecuado para buscar asesoramiento médico. Le recomendamos que hable con su médico de referncia o bien se apoye en entornos especializados como la Fundación de Afectados de Fibromialgia y Síndrome de Fatiga Crónica (http://www.laff.es).

    Le deseamos lo mejor,

    Dirección de Comunicación Corporativa

  3. Montserrat Mestres Samó

   Segons els meus metges jo tinc fibromialgia, de fet quasi tota la
   sintomatolagia que describiu en aquest article la tinc jo. Pero
   fins fa pocs dies el tractament que en donan hem feia efecte pero
   ara comença a fallar i cada cop tinc més imsomni i mals de cap.
   M’agrederia saber si hi ha alguna manera a traves de la ss. de
   poder visitarme aquì ja que en aquest moment estic a l’atur pero
   tampoc en trobo prou bé per aconseguir una feina. Esperant la seva
   resposta .atte Montse A per cert se que estan fent una gran feina
   moltes gracies………

   • Benvolguda Montserrat, dispensi el retard en la resposta. Esperem que es trobi millor.

    Per accedir als serveis del nostre hospital, és el seu metge de capçalera qui l’hauria de derivar als nostres especialistes. En qualsevol cas, al web de l’Hospital hi trobarà el contacte del Servei de Reumatologia on l’haurien de poder orientar sobre les passes a seguir.

    http://www.hospitalclinic.org

    Salutacions,

    Direcció de Comunicació Corporativa