Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 26 de maig de 2010

Els fruits secs redueixen més el colesterol en persones primes que segueixen una dieta poc saludable

Emili Ros

Els fruits secs són un regal per al cor. Un nou estudi, publicat a l’últim número de la revista científica Archives of Internal Medicine, no només ho confirma sinó que va més enllà en determinar els seus efectes concrets en funció del perfil de les persones. El consum diari de 67 grams de fruits secs redueix més els nivells de colesterol total i colesterol dolent o LDL entre les persones primes, segons el treball liderat pel Dr. Emili Ros, Cap de la Unitat de Lípids de l’Hospital Clínic de Barcelona i membre del CIBER d’Obesitat i Nutrició, i el Dr. Joan Sabaté, del Departament de Nutrició, Epidemiologia i Bioestadística de la Universitat de Loma Linda a California (Estats Units).

Segons les conclusions de l’estudi, el consum diari de fruits secs, entre ells les nous, redueix el colesterol total en un 5,1% i el colesterol LDL, el dolent, en un 7,4%. El Dr. Emili Ros explica: “Hem comprovat que la resposta del colesterol als fruits secs depèn de l’índex de massa corporal: quant menor és aquest major és la reducció dels nivells de colesterol, mentre que l’efecte en les persones obeses és més moderat”.

A Espanya, el 20% de la població major de 18 anys presenta un nivell de colesterol excessiu, amb xifres superiors als 250 mg/dl, segons dades de la Societat Española de Cardiología. El treball de l’Hospital Clínic i la Universitat de Loma Linda també confirma que aquest col·lectiu és a qui més beneficia  el consum diari de nous, avellanes, festucs, etc. El Dr. Ros destaca que “les persones amb xifres de colesterol més altes experimenten una disminució més acusada que aquelles amb xifres properes a les normals”.

Els beneficis dels fruits secs no es detenen aquí. Segons el treball, la reducció del colesterol amb el consum diari de nous o altres fruits secs també és significativament major en persones que segueixen una dieta poc saludable que entre aquells que segueixen una dieta baixa en greixos saturats. Així doncs, aquest anàlisi ha permès detectar que els fruits secs no només contribueixin a reduir el colesterol sinó també els triglicèrids, en concret en persones amb nivells elevats d’aquests greixos en sang, superiors als 150 mg/dl. Els nivells de triglicèrids es van reduir en un 10,2%.

25 estudis analitzats

L’equip d’experts dirigit pel Dr. Ros i el Dr. Sabaté va compilar les dades individuals de la resposta a dietes enriquides en fruits secs d’un total de 583 adults, a partir de 25 estudis dietètics realitzats en set països diferents. Les persones participants, amb xifres altes o normals de colesterol i sense seguir cap tractament amb medicaments per a reduir-les, van afegir una dosi diària de fruits secs a la seva dieta durant un període de temps que va oscil·lar entre les tres i les vuit setmanes.

Segons les conclusions de l’estudi, parcialment finançat pel International Nut and Dried Fruit Council (INC), no es van apreciar variacions significatives en la resposta del colesterol en relació al tipus de fruit sec consumit, però aquesta es va relacionar amb la dosi diària (a major consum de fruits secs, major reducció de colesterol). Amb aquesta troballa es confirma la idoneïtat d’incloure fruits secs com les nous en dietes terapèutiques per a prevenir les malalties del cor ja que, a més de reduir el colesterol, són rics en altres nutrients beneficiosos, com la fibra, els minerals i les vitamines.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.