dimecres, 26 de maig de 2010

Premiat el vídeo ‘Arriba la revolució de les cèl·lules mare’

El programa Quèquicom, de Televisió de Catalunya, ha rebut el Premi “Jaume Aiguader i Miró” de Divulgació i Educació Sanitàries de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears pel vídeo “Arriba la revolució de les cèl·lules mare”. El capítol premiat, que se centra en les cèl·lules mare i les possibilitats que obre el seu ús en la regeneració de cèl·lules i en l’autoreparació d’òrgans, ha comptat amb la col·laboració de l’Hospital Clínic i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona.

Les cèl·lules mare contenen tota la informació genètica necessària de l’organisme, l’ADN. La seva capacitat pluripotent permet que puguin donar origen a diverses varietats de cèl·lules de l’organisme. L’espai Quèquicom ha volgut mostrar les possibilitats de regeneració cel·lular a través de diverses aplicacions en tecnologia biomèdica.

L’Hospital Clínic fa temps que treballa amb cèl·lules mare, en la seva reprogramació i la seva capacitat de regeneració de teixits. Al vídeo premiat, el Dr. Pablo Macchiarini mostra com s’utilitzen les cèl·lules mare en un trasplantament de tràquea, evitant el possible rebuig del receptor. Quèquicom, a més, assisteix a una operació on el Dr. Joan Fontdevila extreu cèl·lules mare del greix obtingut en una liposucció que serviran per a la regeneració de teixits.

Per entendre millor la regeneració de cèl·lules mare, el reporter Miquel Piris s’ha sotmès a un experiment. La Dra. María José Barrero, del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, converteix una cèl·lula extreta de l’arrel d’un dels seus cabells en una cèl·lula mare i posteriorment la manipula per què esdevingui una cèl·lula cardíaca capaç de bategar. En Marc Boada, a més, explica en el plató conceptes bàsics per entendre millor com es reprogramen les cèl·lules mare.

L’epai Quèquicom té la voluntat de dotar els espectadors dels coneixements bàsics per entendre la natura i els aspectes cientifico-tècnics de la societat i, alhora, facilitar la comunicació dels científics amb els ciutadans. Així, tres reporters encuriosits per la ciència acosten cada setmana a tots els públics aspectes diversos de la salut, la natura, la tecnologia i les ciències bàsiques i, des del plató, el presentador fa demostracions i experiments per aclarir els interrogants que sorgeixin a cada tema.  D’aquesta manera, es pretén despertar la curiositat cap a la ciència com una manera d’interpretar la realitat i com una eina per a viure millor.

L’acte de lliurament de premis es va celebrar ahir a les 20 hores a l’Auditori de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques. L’Acadèmia té com a objectiu primordial fomentar la formació continuada amb l’estudi i el conreu de les ciències de la salut en tots els seus aspectes, tant en la seva vessant assistencial com docent i d’investigació. En aquesta categoria, l’Acadèmia premia el treball realitzat en llengua catalana i difós pels mitjans de comunicació de Catalunya i Balears que, per la importància sanitària del tema i per l’interès del seu tractament, sobresurti en el camp de la divulgació i educació sanitària.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.