Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 31 de maig de 2010

El tabaquisme pot agreujar la malaltia per fetge gras associada a l’obesitat

tabac

Un estudi liderat per l’equip IDIBAPS Fisiopatologia i tractament de l’ascites i del trastorn de la funció renal en la cirrosis hepàtica, i coordinat pel Dr. Ramon Bataller, demostra per primera vegada en rates que el tabaquisme pot agreujar la malaltia del fetge gras no alcohòlic. El treball, que ha aparegut a la revista Hepatology acompanyat d’una editorial, ha comptat amb la participació d’investigadors del Servei d’Hepatologia i de Pneumologia de l’Hospital Clínic, del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd) i el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERes), coordinats des de l’IDIBAPS, aixó com amb la col·laboració del grup IDIBAPS Mecanismes fisiopatològics de les malalties respiratòries (Drs. Joan Albert Barberà i Víctor Peinado). Els primers signants de l’estudi són Lorenzo Azzalini (IDIBAPS-CIBERehd) i Elisabet Ferrer (Hospital Clínic-IDIBAPS-CIBERes).

El Dr. Ramon BatallerLa malaltia del fetge gras no alcohòlic és la principal causa de malaltia hepàtica crònica als països occidentals. Un estudi recent indica que un 25-30% d’adults a Catalunya tindria algun grau d’aquesta malaltia. Aquesta entitat es caracteritza per un cúmul de material gras en les cèl·lules del fetge, que en ocasions s’acompanya d’inflamació i de fibrosi, podent progressar a cirrosis hepàtica en alguns pacients. Aquest estudi, coordinat pel Dr. Bataller, ha demostrat, mitjançant la utilització d’un model de fetge gras en rates amb obesitat, que el consum de tabac durant 4 setmanes (2 cigarretes al dia) empitjora aquesta malaltia al produir estrès oxidatiu, que és un mecanisme nociu amb potent acció inflamatòria. El consum de tabac és considerat una de les causes principals de morbiditat i mortalitat evitables en tot el món. Tradicionalment, s’ha considerat que els efectes nocius del tabac són les malalties pulmonars i cardiovasculars i el desenvolupament de càncer, i no s’ha determinat si també té efectes nocius sobre el fetge. A més, a la pràctica clínica no acostuma a tenir-se en compte el tabaquisme com a factor de risc en les malalties hepàtiques.

Estudis futurs hauran d’investigar l’efecte d’exposicions més llargues al tabac, així com avaluar si aquesta troballa s’observa també en pacients amb obesitat i fetge gras. Els resultats d’aquesta investigació suggereixen que el tabaquisme produeix efectes nocius sistemàtics que poden agreujar malalties cròniques de qualsevol òrgan, inclús el fetge. Per això, sembla raonable recomanar l’abandonament de l’hàbit tabàquic a les persones amb malalties cròniques de qualsevol tipus.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.