Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 21 de abril de 2010

Perfils genètics ofereixen noves perspectives en la investigació del càncer hepàtic

grup-recerca-llovet

El carcinoma hepatocel·lular (CHC) és un càncer primari del fetge. A nivell mundial, representa aproximadament el 5,4% de tots els tumors: és el cinquè tumor més comú en els homes en el món i la tercera causa de mort relacionada amb el càncer, amb més de 700.000 morts l’any. Només un 20-30% dels pacients reben tractament curatiu, que inclou la resecció i l’ablació local, però la seva recurrència complica l’evolució de la malaltia en més de dos terços dels casos. Un estudi clínic internacional i multicèntric liderat pel Dr. Josep Llovet, de l’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS, i presentat a l’International Liver Congress 2010, celebrat a Viena amb més de 7.000 assistents, ha identificat un mapa genòmic capaç de predir la recurrència del CHC. Els resultats de l’estudi descriuen dos perfils genètics -un procedent del tumor i un altre procedent del fetge cirròtic- capaços d’identificar els pacients amb un pitjor pronòstic de la malaltia. Aquests resultats, presentats en el congrés pel Dr. Augusto Villanueva, membre del Laboratori de Recerca Translacional en CHC-IDIBAPS, conclouen que aquestes eines genètiques poden ser útils en última instància per seleccionar els pacients per a teràpies preventives. A més, els gens específics inclosos en aquests perfils han d’ésser avaluats com a possibles dianes per al tractament adjuvant, després de la intervenció quirúrgica en pacients amb CHC.

El director de l’estudi ha estat el Dr. Josep Llovet, professor d’investigació ICREA del Grup d’Oncologia Hepàtica del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, membre del grup d’Oncologia Hepàtica del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBERehd), i Professor de Medicina a la Mount Sinai School of Medicine a Nova York. En la conferència de premsa oficial organitzada per l’Associació Europea per a l’Estudi del Fetge (EASL), va destacar que els resultats demostren el potencial que ofereix la classificació molecular per al futur maneig clínic de malalties com el CHC. Així mateix va ressaltar que la identificació de certs perfils genètics que prediuen clarament tant la recurrència general com la recurrència precoç de la postcirurgia del CHC proporciona un enfocament més clar per a futures investigacions de les opcions terapèutiques que poden millorar la supervivència dels pacients.

L’estudi va analitzar els perfils genòmics de 287 pacients amb CHC, la sèrie més àmplia de casos publicada fins ara, utilitzant plataformes d’expressió gènica whole-genome. L’estudi es va centrar en pacients amb CHC precoç (n=257, principalment homes 189/257, amb una edat mitjana de 64 anys) amb teixit tumoral (n=257) i teixits adjacents cirròtics no tumorals (n=209). Es va realitzar un seguiment dels pacients després de 46 mesos: hi va haver 167 recurrències (64%) i 89 morts (34%). En total, es van analitzar 20 perfils amb capacitat per a predir la supervivència i/o la recurrència del CHC. Els perfils genètics del tumor (Proliferació-G3) i els teixits adjacents (amb mal pronòstic) dels pacients amb CHC van ser significatius per a predir tant la recurrència general com la recurrència precoç en pacients amb CHC. També es va identificar el perfil genètic de multinodularitat com a mètode de predicció de la recurrència del CHC, mentre que la mida del tumor va servir per predir la recurrència precoç.

Sobre la EASL i l’International Liver Congress

L’Associació Europea per a l’Estudi del Fetge (EASL) és la principal societat científica europea i té com a objectiu fomentar la investigació d’excel•lència en malalties hepàtiques i millorar el tractament d’aquestes malalties mitjançant la formació de professionals i l’intercanvi científic en aquest camp.

El Congrés Europeu de Hepatologia 2010 (International Liver Congress), de l’Associació Europea per a l’Estudi del Fetge, ha celebrat aquest any la seva 45a edició al centre de congressos Reed Messe Wien de Viena (Àustria) del 14 al 18 d’abril d’enguany. Aquest congrés anual atrau més de 7.500 metges i científics de tot el món i ofereix l’oportunitat de conèixer les últimes investigacions, perspectives i tractaments de la malaltia hepàtica dels principals experts en aquest camp.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.