Categories

Entrada publicada a:

divendres, 16 de abril de 2010

Identificades les primeres mutacions genètiques en l’estudi de la leucèmia limfàtica crònica

Identificades les primeres mutacions genètiques en l'estudi de la leucèmia limfàtica crònica

La revista Nature ha publicat un article, signat per més de 200 científics i entre ells més de 20 espanyols, sobre la tasca recent portada a terme per un consorci internacional creat per l’estudi del genoma del càncer (International Cancer Genome Consortium, ICGC). L’ICGC, en el qual participen amb Espanya més de 10 països, coordina projectes de recerca a escala mundial amb l’objectiu de seqüenciar un total de 25.000 genomes dels 50 tipus de càncer més importants. La identificació de les alteracions genètiques en aquests tumors impulsarà el desenvolupament de mètodes diagnòstics més precisos i teràpies més eficaces contra el càncer, una malaltia que causa una de cada quatre morts al nostre país.

En opinió del Dr. Paul Nurse, Premi Nobel de Medicina el 2001, “el projecte ICGC canviarà profundament el nostre coneixement sobre com es desenvolupen els diferents tipus de càncer. El treball coordinat a escala mundial i la ràpida difusió dels resultats obtinguts asseguren l’èxit del projecte i contribuiran a que tots els investigadors en oncologia puguin tenir accés de manera immediata a la informació generada “.

Un moment de l'acteEspanya participa en el ICGC amb l’estudi de la leucèmia limfàtica crònica, la forma de leucèmia més freqüent en els països occidentals i el comportament clínic de la qual és molt heterogènia. El projecte espanyol, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de l’Institut de Salut Carlos III, reuneix un equip multidisciplinari d’investigadors, sota la direcció científica dels Drs. Elías Campo, de l’Hospital Clínic-IDIBAPS i la Universitat de Barcelona, i Carlos López-Otín, de la Universitat d’Oviedo. La resta de coautors espanyols de l’article de Nature pertanyen al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia, el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, el Centre d’Investigació del Càncer de Salamanca i la Universitat de Deusto. El projecte es recolza en l’àmplia experiència en l’estudi d’aquesta malaltia al nostre país i en infraestructures ja existents, com els bancs de tumors i ADN de la Xarxa Temàtica d’Investigació Cooperativa en Càncer (RTICC, coordinat pel Dr. Eugenio Santos) i el nou Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) a Barcelona, dirigit pel Dr. Ivo Gut.

Espanya no va participar en la seqüenciació del primer genoma humà. Ara, però, investigadors espanyols participen i impulsen un projecte encara més ambiciós: la seqüenciació de 25.000 genomes de malalts amb càncer, i han demostrat que estan en condicions de liderar un projecte d’aquesta complexitat i envergadura. Els Drs. Campo i López-Otín han anunciat avui que ja s’han seqüenciat i analitzat amb èxit els primers cinc genomes complets de cinc pacients amb leucèmia limfàtica crònica a Espanya. En ells s’han identificat les primeres mutacions genètiques, cosa que permetrà en un futur desenvolupar noves estratègies diagnòstiques i nous fàrmacs per combatre aquest tipus de càncer.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. fani

   me diagnosticaron hace un año leucemia linfatica cronica,
   casualmente al hacerme una analitica por la severa anemia que
   padecia, tenia una hemoglobina de 6. cuando me lo dijeron por unos
   dias me hundi, yo misma me di animos y me dije, el tiempo que viva
   quiero vivir sin pensar nada. tomo el taldiferon comprimidos, mi
   hemoglobina esta dentro de los valores normales, y sigo mi vida
   normal. hay veces que me siento mas cansada, pero bueno sigo
   adelante sin amargarme pensando negativamente.

  2. Agostinho Barbosa Pereira

   Fico feliz cada vez que leio uma notícia em que se dá mais um
   avanço para o tratamento do cancro. Espero e desejo que dentro de
   poucos anos seja combatível em todos os casos. Há essa esperança.
   Parabéns a todos os que no mundo, incluindo o V/ prestigiado
   Hospital, lutam para o progresso no tratamento do cancro.