Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 21 de abril de 2010

Farmàcies de Barcelona realitzaràn una prova per a la detecció de la MPOC

Microsoft PowerPoint - LOGO DEF 16 04 10.ppt [Modo de compatibil

Si tens més de 40 anys, et canses més que les persones de la teva edat, tens tos la majoria de dies, o fumes o has fumat, pots tenir algun problema de salut respiratori. Ahir 20 d’abril, es va presentar a Barcelona la segona fase de l’Estudi Farmaepoc, un projecte pioner a nivell mundial, que té com a objectiu contribuir a la detecció precoç de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) gràcies a la participació del farmacèutic comunitari i l’accessibilitat de les farmàcies. Amb aquest propòsit 100 farmàcies de Barcelona realitzaran, durant un any, espirometries ambulatòries de forma esglaonada a usuaris amb factors de risc de patir MPOC, la malaltia respiratòria crònica més freqüent entre els adults. En aquesta iniciativa participen, entre d’altres, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, així com els hospitals Sant Pau i Clínic de Barcelona. El Dr. Diego Castells, coordinarà el projecte amb l’ajuda d’assessors científics com el Dr. Felip Burgos, del servei de Pneumologia de l’Clínic.

Un total de 1,8 milions d’espanyols pateix la MPOC, encara que el 73% ho desconeix. A Catalunya, el pacient amb aquesta malaltia origina aproximadament el 12% de les consultes d’atenció primària i prop del 40% de les de pneumologia. Els símptomes són poc valorats tant pels pacients com pels metges fins que ja està molt evolucionada. Això comporta el retard en la intervenció sobre els factors de risc -principalment el tabac-, i té com a conseqüència la pèrdua de qualitat de vida dels pacients. Per millorar el diagnòstic de la MPOC les farmàcies que participen en el projecte, realitzaran espirometries ambulatòries que seran avaluades amb una aplicació telemàtica que permet garantir la qualitat de les proves realitzades i mantenir una comunicació en línia entre la farmàcia i els laboratoris de funció pulmonar de l’Hospital Clínic de Barceloni l’Hospital de Sant Pau. Els usuaris amb espirometria compatible amb obstrucció al flux aeri seran derivats al seu metge de família per tal de confirmar l’obstrucció, diagnosticar la MPOC i instaurar tractament precoç segons marquen les guies clíniques actuals.

Per consultar la llista de les farmàcies que participen en l’Estudi Farmaepoc consulteu la pàgina web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.