Categories

Entrada publicada a:

divendres, 16 de abril de 2010

El virus respiratori sincitial és la primera causa vírica de pneumònia greu i pneumònia infantil al món

rsv-foto1Durant molts anys s’ha subestimat el paper de les pneumònies com a causa global de malaltia i mort associada a la infància a tot el món. Després de que les Nacions Unides establissin els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), el quart dels quals fa referència a la reducció de la mortalitat infantil en 2/3 per a l’any 2015, l’Organització Mundial de la Salut i altres organismes internacionals van generar dades que van mostrar que la pneumònia és la primera causa mundial de mort infantil. Per assolir els ODM, combatre aquesta malaltia i establir prioritats en intervencions de salut pública, cal determinar quins patògens s’associen a la pneumònia i la seva càrrega global. Per a això, l’OMS va impulsar estudis en què es van analitzar les causes bacterianes més importants d’aquesta malaltia: el pneumococ i el Haemophilus influenzae b (Hib) i, en l’estudi que publica avui la revista The Lancet, el virus respiratori sincitial (VRS ).

En aquest treball, finançat per l’OMS i la Bill & Melinda Gates Foundation, han participat activament el CRESIB (HC-UB), a través del seu director el Dr. Pedro L. Alonso i del estadístic Llorenç Quintó, el Centre de Recerca en Salut de Manhiça (CISM) a Moçambic, a través de l’àrea d’infeccions respiratòries que actualment coordina el Dr. Betuel Sigaúque, i la Dra. Anna Roca, investigadora del CISM i de l’IDIBAPS, i una de les autores signants.

Aquest estudi, el més complet fins ara, és una anàlisi global (metanàlisi) de trenta estudis realitzats a: Europa (8), Àfrica (7), Àsia (6), Austràlia (1) i el continent americà (14), durant catorze anys (entre 1995 i 2009), i en ell s’ha analitzat la càrrega global de la malaltia i la mortalitat associada al VRS. Els resultats obtinguts en aquesta investigació indiquen que el VRS és, probablement, la primera causa de pneumònia infantil al món, provocant aproximadament 34 milions de casos anuals en nens menors de cinc anys. El VRS és també una causa important d’ingrés hospitalari i mort en els menors de cinc anys, causant cada any 3.4 milions d’admissions hospitalàries i entre 66.000 i 199.000 morts en aquest grup poblacional. El 99% d’aquestes morts, com sol passar per la majoria de les malalties infeccioses, es produeix en els països amb menys recursos, que són els més vulnerables.

L’interval de morts causats pel VRS estimat és bastant ampli, la qual cosa és causa de l’absència global de dades, fonamentalment en els països que registren una mortalitat més elevada i en què hi ha una important escassetat o absència d’equipaments diagnòstics. Això és el que passa en una gran part de països d’Àfrica i Àsia, on el diagnòstic del VRS és pràcticament inexistent. A més, moltes d’aquestes morts es produeixen en nens que mai han visitat un centre hospitalari, i si ho han fet segurament han estat centres escassament dotats, amb pocs recursos per al tractament i amb professionals sanitaris amb una deficient formació.

Actualment, i fins que es desenvolupi una vacuna efectiva contra el VRS, les úniques mesures possibles per reduir aquesta mortalitat infantil són la promoció de la utilització dels centres hospitalaris en països on aquesta pràctica és encara poc habitual, i l’aprovisionament de teràpia amb oxigen per als malalts que ho necessiten.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.