divendres, 19 de març de 2010

El colesterol elevat és un factor de risc per al deteriorament cognitiu lleu

El colesterol elevat és un factor de risc per al deteriorament cognitiu lleu

Els nivells elevats de colesterol estan directament relacionats amb el Deteriorament Cognitiu Lleu (DCL), com la pèrdua de memòria, les alteracions del llenguatge, de l’atenció i fins i tot de l’estat d’ànim en persones de més 50 anys. Així ho demostra un estudi multicèntric liderat des de l’Hospital Clínic de Barcelona/IDIBAPS, la Fundación Hipercolesterolemia Familiar, la Universitat Internacional de Catalunya i la Medical University of South Carolina, entre d’altres centres, els resultats del qual porten a una major comprensió dels mecanismes implicats en la malaltia d’Alzheimer esporàdica (no genètica). Aquesta és la primera vegada que es relaciona el colesterol -un dels factors de risc més importants de la malaltia cardiovascular- amb el DCL, un trastorn generalment associat a l’edat i que pot precedir a la demència i fins i tot a l’Alzheimer.

El treball, que publica on line la revista The American Journal of Medicine, ha estat presentat aquest matí en roda de premsa a l’Hospital Clínic de Barcelona. Allà, el Dr. Daniel Zambón, especialista de la Unitat de Lípids del centre català; juntament amb el Dr. Pedro Mata, de la Fundación Hipercolesterolemia Familiar; el Pr. Fèlix Cruz, de la Universitat Internacional de Catalunya i la psicòloga Melibea Quintana, del Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample (centre d’atenció primària integrat a l’Hospital Clínic), han presentat els resultats obtinguts després de cinc anys d’estudi amb un grup de pacients amb Hipercolesterolèmia Familiar, una malaltia hereditària que pateixen unes 100 mil persones a Espanya i que es caracteritza per un augment de colesterol LDL en la sang des del naixement, comunament conegut com a colesterol “dolent”.

Un total de 117 persones majors de 50 anys (47 amb HF i 70 controls sans) van ser sotmeses a test neuropsicològics per tal de valorar el grau de deteriorament de les funcions cerebrals superiors: estat cognitiu global, memòria, llenguatge, atenció, habilitat visuoespacial constructiva i executiva i símptomes depressius. Dels resultats de l’estudi, desenvolupat per un equip multidisciplinar de professionals
(metges internistes, endocrins, d’atenció primària, psicòlegs, psiquiatres, etc.), es determina que la incidència de les alteracions cognitives en pacients amb HF va ser del 22%, en relació a la població control, que va ser d’un 3%. La conclusió de l’estudi confirma que l’augment de colesterol en pacients de més de 50 anys produeix alteracions de les funcions cerebrals superiors.

La importància de la detecció precoç del DCL

El DCL és un trastorn que apareix quan el pacient té dèficit cognitiu en dos o més àrees com la memòria, llenguatge, càlcul, orientació i judici. Gràcies a aquest treball, a partir d’ara hi pot haver un canvi de paradigma en l’abordatge del DCL si el metge detecta, a través dels seus nivells de colesterol en sang, algun símptoma que indueixi a pensar en disfuncions cerebrals superiors. De la mateixa manera, si una persona amb nivells de colesterol elevats (amb o sense HF) comença a experimentar, per exemple, lleus alteracions de la memòria o pèrdues de la capacitat per realitzar activitats, haurà d’acudir al seu metge per a què aquest valori, a partir d’un test, si existeix un trastorn cognitiu. L’objectiu de la detecció precoç és evitar o retardar la progressió de la malaltia.

Amb aquesta troballa es dóna un pas més en la detecció precoç dels DCL, sovint l’avantsala d’alteracions com la demència o la malaltia d’Alzheimer. Obtenir indicis d’aquestes malalties en una fase inicial pot ser crucial per a l’eficàcia de les noves teràpies. Moltes vegades als metges els resulta molt difícil diferenciar entre els pacients amb un DCL associat a l’edat i els que es troben en la primera fase de la malaltia d’Alzheimer. La informació obtinguda d’aquest estudi podria ser crucial ja que ara hi ha un nou indicador que pot ajudar a millorar la progressió d’aquest tipus de malalties neurològiques.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. jose

   Me fuy en noviembre 2009 al caribe con 258 de colesterol total al
   mes de estar alli ya lo tenia por debajo de 220 al dia siguiente de
   regresar despues de cuatro meses alla lo tenia a 204. Alla me movia
   en moto y no tomaba ningún medicamento ni productos Omega3 ni nada
   y aqui iva y voy casi siempre a pie y tomaba omega3, Los
   medicamentos no los tolero. Yo creo que la respuesta está en que la
   alimentación en España está muy adulterada con los engardes del
   ganado con clenbuterol y productos prohibidos pero que no se
   controlan y lo mismo con los vegetales.

  2. manik

   Pues llevo como 2 años con unas perdidas de memoria, sobre todo
   nombres, y poco recuerdo de las cosas, tengo 43 años y
   hipercolesterolemia desde hace 10 ó 12 años, nunca hemos podido
   relacionar estas perdidas de memoria a nada, creo que me cojere a
   esto como a un clavo ardiendo. Saludos