divendres, 12 de febrer de 2010

El còmic com a recurs educatiu per a divulgar les anèmies minoritàries

imagen2

Gràcies a una iniciativa de l’Associació Espanyola de Lluita contra les Hemoglobinopaties i Talasemies (ALHETA), per primera vegada s’ha publicat a Espanya una sèrie de còmics educatius dirigits especialment a adolescents afectes per una d’aquestes malalties, així com als familiars i personal sanitari i docent del seu entorn. La campanya, d’àmbit nacional, ha editat tres còmics amb tres temes diferents : la talasemia, la drepanocitosi i la transfusió. Un total de 25.000 exemplars, 2.500 d’ells en català, seran distribuïts per la xarxa de serveis hospitalaris, centres d’atenció primària i centres d’educació secundària.

L’anèmia falciforme i la talasemia major són malalties de la sang que donen com a conseqüència una anèmia intensa crònica que requereix de transfusions per al seu tractament, especialment en el cas de la talasemia major.

L’objectiu d’aquest material és donar a conèixer les hemoglobinopaties i talasemies, fent èmfasi en la importància de la prevenció i el seguiment de les indicacions terapèutiques, que amb freqüència són abandonades en l’etapa de l’adolescència, donant com a conseqüència un important risc per a la salut del nen/a.

Aquesta iniciativa ha comptat amb l’assessorament científic i el finançament de la Federació Espanyola de Malalties Rares (FEDER), la Fundació “Innocent innocent”, l’Associació Espanyola de Lluita contra les Hemoglobinopaties i Talasemies (ALHETA) i la Xarxa Europea per a l’Estudi de les Anèmies Minoritàries (ENERCA).

El projecte europeu ENERCA té com a objectiu primordial difondre els avanços més recents en tot tipus d’anèmies rares, tant hereditàries (congènites) com adquirides (no hereditàries). Amb això pretén ajudar a tots aquells malalts que les pateixen, als seus familiars i també als metges que els atenen, procurant oferir-los una informació clara, fidedigna i útil per a una correcta orientació diagnòstica. El projecte ha estat finançat amb 1,2 milions d’euros per la Comissió Europea i actualment es troba en la seva tercera fase de desenvolupament. Està liderat pel Dr. Joan-Lluis Vives-Corrons, de l’equip IDIBAPS en Fisiopatologia i bases moleculars en hematologia i Cap de la Unitat d’Eritropatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i compta amb la Dra. María del Mar Mañu com a Project Manager.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.