Categories

Entrada publicada a:

dilluns, 1 de febrer de 2010

Barcelona lidera la Malaltia de Chagas en immunosupressió i trasplantaments

Barcelona lidera la Malaltia de Chagas en immunosupressió i trasplantaments

Encara que el Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona s’ha convertit en referent internacional per al tractament i seguiment dels pacients amb Chagas, l’experiència en immunosupressió i trasplantaments d’òrgans en aquesta patologia continua sent molt escassa, tant a Espanya com a Europa i fins i tot en altres països que s’enfronten a una situació similar a la nostra, com els Estats Units.Per identificar les llacunes en el coneixement i protocol·litzar els processos d’actuació en aquest àmbit, la VI Edició del taller sobre Malaltia de Chagas Importada que es celebra a Barcelona, tracta aquest any sobre: “Immunosupressió i Trasplantaments”, i està coordinat, com en anteriors edicions, pel Dr. Joaquim Gascon, cap de la Secció de Medicina Tropical de l’Hospital Clínic i investigador principal del CRESIB, juntament amb la participació de la Dra. Roser Deulofeu, de l’Organització Catalana de Trasplantaments i de la Dra. Blanca Miranda, de la Unitat de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Clínic i de la Transplant Services Foundation. La trobada, que tindrà lloc el proper dilluns, dia 1 de febrer a la Residència d’Investigadors del CSIC-Generalitat, comptarà amb la participació de la Fundació Mundo Sano, i en la seva representació la Dra. Ana Pereiro (Buenos Aires), així com altres experts internacionals de renom com els doctors Faustino Torrico, de la Universidad Mayor de San Simón de Cochabamba (Bolívia), Javier Altclas, del Sanatori de la Trinitat Mitre de i Adelina Riarte, de l’Institut Nacional de Parasitologia (Buenos Aires, Argentina) Eros de Almeida, Universitat de Estadual de Campinas i Maria A. Shikanai, de la Universitat de Sao Paulo (Brasil).

A través de l’intercanvi d’experiències i la cooperació entre aquests experts de diferents països, es pretén donar resposta a qüestions com: quins òrgans provinents de persones infectades són susceptibles de ser trasplantats, quins processos cal seguir i quins fàrmacs són necessaris administrar per controlar la transmissió o la reactivació sense provocar l’augment del rebuig. Aquestes i altres qüestions s’han de definir amb precisió, per poder abordar el creixent nombre de trasplantaments en persones amb malaltia de Chagas, o en persones sanes a les quals se’ls ofereix òrgans procedents de persones infectades, garantint la seguretat i la més alta qualitat durant tot el procés.

CRESIB – Hospital Clínic de Barcelona

El Centre de Recerca de Salut Internacional de Barcelona (CRESIB, Hospital Clínic-Universtitat de Barcelona) treballa en la formació d’investigadors i personal sanitari qualificat en aquesta àrea, per això, a més del taller, organitza sessions de formació en centres d’atenció primària i especialitzada en tot el territori nacional, així com programes d’informació i difusió a la població general, fonamentalment a la comunitat llatinoamericana, que és la més afectada per aquesta malaltia.

Des del punt de vista assistencial, l’Hospital Clínic de Barcelona està dotat d’un dispensari monogràfic que compta amb la col·laboració d’especialistes en malalties infeccioses, cardiologia i gastroenterologia, i des d’on s’ofereix una atenció especialitzada als pacients amb malaltia de Chagas.

Des del punt de vista de la investigació, el CRESIB promou estudis per a la millorar del coneixement d’aquesta malaltia, i donar resposta als reptes que planteja: nous medicaments més eficaços i amb menys efectes adversos, estratègies de control en la població immigrant, noves eines diagnòstiques. El CRESIB també col·labora amb la Universidad Mayor de San Simón i l’Hospital de Viedma (Bolívia) en un programa de recerca, assistència i formació a Cochabamba (Bolívia), un dels països més afectats per la malaltia de Chagas. Aquest programa està finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

L’Hospital Clínic de Barcelona és un centre sanitari de primer nivell, amb una llarga trajectòria i reconegut prestigi en el camp de la donació i el trasplantament. S’hi realitzen activitats d’extracció d’òrgans, teixits i cèl·lules tant per a ús clínic com per a investigació. Seu de la primera facultat de Medicina de Catalunya, l’Hospital Clínic va ser el primer a Espanya a fer un trasplantament renal, de pàncrees, de moll d’os i de tràquea.

LA FUNDACIÓ MUNDO SANO

Fundació Mundo Sano Espanya és una institució que té com a objectiu principal posar la ciència al servei de la salut. Neix amb un estret vincle amb la Fundació Mundo Sano Argentina per recórrer en paral·lel, des dels dos continents, el camí que busca combinar la investigació científica i el combat de les malalties desateses, com es ve fent des de fa 17 anys a les zones més vulnerables d’Argentina.

La participació en el taller sobre Chagas organitzat per el CRESIB -iniciada el 2009- és la primera d’una sèrie d’activitats que Mundo Sano Espanya es proposa fer al llarg d’aquest any per reforçar la seva tasca. La Fundació es troba en el moment inicial de cerca de referents locals en els camps de la ciència i la salut per ampliar la seva xarxa de treball. De la mateixa manera, està en l’etapa d’anàlisi de possibles projectes de recerca i treball vinculats amb malalties com Chagas, dengue, malària, febre groga, hantavirus, leptospirosi i leishmaniosi, entre d’altres.

Mundo Sano Espanya rep aportacions de diferents empreses preocupades pel desenvolupament social, que comparteixen l’objectiu de millorar les condicions de vida per la via de la salut, i el seu camp d’acció va més enllà del territori, ja que els mals que busca combatre es caracteritzen per no reconèixer les fronteres.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  11 Comentaris

  1. Eduardo Rueda

   Hola. Soy médico, y vivo es Tarija Bolivia, durante mi experiencia
   trate hasta la fecha 1500 niños con Chagas crónico reciente me
   gustaria saber cual es la taza de transmisión vertical en recien
   nacidos de mujeres migrantes procedentes de Bolivia en Barcelona

  2. daniel lara

   trabajo en la secretaria de salud en chiapas, Mexico, me agradaria
   si tienen alguna revista sobre chagas ya qu qui en chiapas es lo
   que estamos realisando es la captura y poder dar informacion en las
   localidades que trabajamos, gracias

  3. susana

   hola soy,medica de Bolivia y pertenesco al equipo del Programa
   Departamental de Chagas,de Santa cruz-Bolivia ,por favor les
   pediria si tienen experiemcia CON PACIENTES CON DIABETES,Y TIENEN
   LA ENF. DE CHAGAS Y SI LE PUEDO REALIZAR EL TRATAMIENTO . GRACIAS.

   • Querida Susana:

    Sí se puede tratar la enfermedad de Chagas en personas diabéticas, al igual que en el resto de personas. Pero con más motivo habrá que hacer un buen seguimiento durante el tratamiento, ya que hay un porcentaje de pacientes que tienen efectos adversos, a veces importantes, con el tratamiento y, dependiendo del tipo de diabetes, podria desestabilizar al paciente.

    Atentamente,

    Dr. Joaquim Gascón

  4. Marlene

   Trabajo como Educadora para la Salud en la Ciudad de Arequipa-Peru
   y voy 7 años dando a conocer sobre la Enf. de Chagas a los
   pobladores y es cierto que muchos desconocen la Enfermedad y
   piensan que la Chirimacha es un insecto mas en sus casas a tal
   punto que juegan los niños con las que logran capturar, pero esto
   cambiò desde que existe nuestro equipo y ahora en los colegios son
   los niños quienes nos dan la denuncia de las chirimachas, sè que se
   debe dar a conocer a toda la Poblaciòn sobre la gravedad de esta
   enfermedad Silenciosa debido a los casos que van aumentando
   especialmente en las zonas de riesgo.

   • Totalmente de acuerdo en los comentarios que hace usted. Y le animo a seguir en esta labor educativa en la comunidad, que es muy importante para el control de las chirimachas y para que la comunidad sepa afrontar mejor esta enfermedad.

    Un saludo,

    Dr. Joaquim Gascón

  5. Milagros Amado Mier

   ¿Se ofrece tratamiento a los portadores del mal de chagas que no
   han desarrollado la enfermedad? Conozco a dos chicas bolivianas que
   viven en Santander y están en este caso. Aquí (Santander) no las
   tratan porque no han desarrollado la enfermedad, pero he sabido que
   hay tratamiento para estos casos. ¿Se puede acceder a él en España
   y cómo?

   • Querida Sra. Amado,

    No hay un consenso pleno a nivel internacional para el tratamiento de las personas infectadas por el T.cruzi pero que no han desarrollado la enfermedad. Actualmente el tratamiento está indicado en la fase aguda de la enfermedad, en personas infectadas de menos de 18 años y en los que están en la fase cardiaca temprana de la enfermedad. Además de algunas situaciones de inmunosupresión. Sin embargo, se sabe que cada año el 2-3% de personas infectadas desarrollan las complicaciones cardiacas o digestivas de la enfermedad. Por ello, muchos grupos ofrecen el tratamiento a cualquier persona infectada. En España hay centros especializados donde se ofrece el tratamiento. No sé de ninguno en Santander, pero en el Hospital Gral. de Oviedo el Servicio de la Dra. Rodriguez da este tipo de atención.

    Atentamente,

    Dr. Joaquim Gascon

  6. Ana

   MI novio es Español es donante de sangre y estuvo en Brasil hace
   dos años pero a seguido donando y en esta ultima donacion le
   detectaron Chagas,Yo soy de Peru y he dado negativo, eso quiere
   decir q entre la penultima y ultima donacion a contraido la
   enfermedad? Gracias por vuestra ayuda.

   • Habria que valorar que analiticas se le practicaron y que nivel de positividad tenia. Normalmente, en los bancos de sangre solo hacen una prueba para el Chagas, pero que luego hay que confirmar con una segunda prueba distinta a la primera. Algunas veces, las pruebas dan resultados falsamente positivos. Por ello, lo interesante seria que él acudiera a un centro especializado donde pudieran practicársele las pruebas adicionales para acabar de confirmar el diagnóstico.

    Un saludo,

    Dr. Joaquim Gascon

  7. Teresa Nava

   Es muy interesante el articulo, pero me gustaria saber si se han
   realizado investigaciones sobre la inmunosuorersion que se presenta
   en la etapa cronica de la enfermedad de Chagas, cuando yo era
   estudiante hace mas de 30 años el Dr Walterio Garcia Fernandez de
   Lara hacia investigaciones en la Universida Autonoma Metropolitana
   campus Xochimilco en la ciudad de México me gustaria saber si
   conocen estos trabajos, mul gracias y felicidad