Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 9 de febrer de 2010

Barcelona forma part d’una investigació mundial contra la Tuberculosi

Barcelona forma part d'una investigació mundial sobre la tuberculosi

El Consorci d’Assaigs de Tuberculosi (Tuberculosis Trials Consortium, TBTC) treballa per dur a terme una àmplia investigació sobre el diagnòstic, maneig clínic i prevenció de la tuberculosi (TB). És una xarxa d’investigadors dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), departaments de salut pública de diferents països, així com institucions mèdiques i farmacèutiques. Des d’ara i fins el 2020, el Consorci rebrà més de 90 milions de dòlars per desenvolupar tractaments més eficients de la tuberculosi. Aquests fons seran distribuïts en 20 nuclis de recerca, dels quals el representant europeu serà l’equip de Barcelona, coordinat pel Dr. Joan A. Caylà, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i el Dr. Josep Maria Miró, de l’Hospital Clínic de Barcelona – IDIBAPS i del Departament de Medicina de la UB. També hi participaran l’Hospital del Mar, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Vall d’Hebron i la Unitat de Control de la Tuberculosis del CAP Drassanes en el marc de la Unitat d’Investigació en Tuberculosis de Barcelona (UITB).

En els propers 10 anys (2010-2020) es durà a terme un esforç internacional de recerca, basada especialment en assaigs clínics amb pacients. Entre els països que col·laboren en la xarxa hi ha el Brasil, Perú, Espanya, Sudàfrica, Uganda, Kenya, Vietnam, Filipines i Xina (Hong Kong). El grup de recerca TBTC també inclou 7 centres dels EEUU.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa contagiosa causada pel Mycobacterium tuberculosis. Generalment afecta els pulmons, tot i que també pot afectar altres partes del cos, com el cervell, els ronyons o la columna vertebral. Segons estimacions de l’Organització Mundial de la Salut, gairebé un terç de la població mundial (2.000 milions de persones) estan infectades pel bacteri causant de la malaltia. Tot i això, la malaltia activa només es desenvoluparà en determinades persones, com ara aquelles en les que el sistema immunològic es vegi compromès per situacions com un trasplantament, el VIH o la malnutrició. Més de nou milions de persones a tot el món emmalalteixen per tuberculosi, i prop de dos milions moren cada any.

Els Dr. Miró i Caylà en la roda de premsaExisteixen grans reptes com la irregularitat de l’accés al diagnòstic i al tractament, la coinfecció pel VIH, l’aparició de resistències i la tuberculosi extremadament resistent. Aquesta darrera forma de la malaltia no respon als fàrmacs de primera ni de segona línia, les opcions terapèutiques es veuen limitades i el risc de mort és molt elevat. A més, el compliment d’un programa de tractament de la tuberculosis requereix almenys sis mesos de tractament. Per tant, la cerca de noves proves diagnòstiques, medicaments, vacunes i protocols, així com retallar la durada dels tractaments, és més necessària que mai.

El Consorci TBTC ha dut a terme 9 assaigs principals i 15 sub-estudis. Més recentment, els resultats de l’estudi TBTC han ajudat a millorar les directrius per al tractament de les persones coinfectades amb TB i VIH. Els CDC van dur a terme la primera convocatòria oberta d’un grup d’investigadors de la tuberculosi el 1993.

Més de 12.000 pacients

El Consorci d’Assaigs de Tuberculosi (TBTC) porta a terme una sèrie d’assaigs clínics en què s’han inscrit més de 12.000 pacients i voluntaris amb un pressupost operatiu anual d’aproximadament 10 milions de dòlars. Amb el compromís i el suport dels CDC, el Consorci proporciona una xarxa mundial per a aquests estudis clínics, i seguirà exercint un paper important en millorar el tractament de la tuberculosi, la seva prevenció i control. Actualment, el TBTC està acabant un estudi d’un innovador tractament de la infecció tuberculosa latent, i ha començat el seu primer assaig clínic en pacients amb tuberculosi multiresistent.

La tuberculosi en el nostre entorn

La tuberculosi és una malaltia infectocontagiosa que pot ser fatal si no es tracta. A Barcelona la seva incidència es cada cop menor i no para de retrocedir, però es registren encara 400 casos nous al cap de l’any. A Catalunya es comptabilitzen 1.600 casos nous anuals.

La comunitat científica treballa per aconseguir medicaments nous i més eficaços en front de la tuberculosi, ja que els fàrmacs disponibles requereixen molts mesos de tractament. A més, la recerca és necessària per fer front a tuberculosis extremadament resistents, que comencen a ser freqüents en l’actualitat. Amb la seva participació al Consorci d’Assaigs de Tuberculosi dels CDC, Barcelona es converteix en la capital europea de la lluita contra aquesta malaltia.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. Magnolia

   Cordial saludo: Soy estudiante de doctorado y en estos m omentos
   estoy buscando un instituto de investigacion para ir a hacer una
   estancia, quiero aprender tecnicas de tipificacion de micobacterias
   de l complejo TB, serian tan amables de darme esa informacion o
   algun contacto? Muchas gracias!! Saludos Magnolia