Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 27 de gener de 2010

Primer sistema per predir l’aparició d’un segon càncer de còlon

Dr. Antoni Castells

Un 4 – 5 % de pacients amb un càncer de còlon en desenvoluparà un altre. L’equip de recerca Oncologia Gastrointestinal i Pancreàtica de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), encapçalat pel Dr. Antoni Castells, consultor sènior del Servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, investiga per millorar la prevenció del càncer de colon. Un treball publicat a la revista PLoS ONE, amb Victòria Gonzalo com a primera signant, se centra en la modificació epigenètica de l’ADN, estudiant el grau de metilació de l’ADN a les cèl·lules de la mucosa intestinal i del tumor de pacients amb càncer colorectal com a possible indicador d’un futur càncer de còlon. Aquesta investigació s’ha fet en el marc del CIBER de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd), coordinat des de l’IDIBAPS.

Aquest estudi demostra que els pacients amb càncer de còlon múltiples tenen l’ADN més metilat al tumor, però no a la mucosa de l’intestí. La metilació és un procés epigenètic, és a dir que pot alterar la transcripció de gens sense modificar-ne la seva seqüència. L’estudi es va fer amb un grup de 41 pacients amb càncer múltiple que es va comparar amb un grup control, constituït per 41 pacients amb un sol càncer. Es va estudiar si els gens dels pacients amb càncer múltiple estaven més metilats que els del grup de control, parant especial atenció a 8 gens. D’aquests, 2 van resultar importants, MGMT2 i RASSF1A, ja que la seva metilació a nivell del tumor era una variable independent relacionada amb la multiplicitat del càncer.

La detecció del grau de metilació de l’ADN és una tècnica senzilla que ja es fa servir a la pràctica clínica en altres mètodes diagnòstics. Si es confirmen aquests resultats, els pacients amb càncer de còlon que presentin metilació en aquests gens haurien de rebre un seguiment intensiu o més específic. Els resultats publicats a PLoS ONE són part d’un estudi més ampli que estudia la metilació de 14.000 gens per tal trobar possibles eines pronòstiques. Els resultats finals s’esperen per d’aquí aproximadament un any.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. Salvador Margaix Sansó

   Hola, solo una pregunta : ¿aquí en Valencia se está aplicando el
   sistema del Dr. Antoni Castells sobre la detección precoz del
   cancer de colon? Si fuese posible, ¿podrían responderme? un saludo,
   gracias