divendres, 22 de gener de 2010

L’Hospital Clínic-IDIBAPS elabora un tutorial per a la prevenció del melanoma

dermoscopia

Dins el marc del Melanoma Genetic Consortium (GenoMEL), l’Hospital Clínic-IDIBAPS ha elaborat un tutorial online sobre l’ús de la dermatoscòpia per millorar el diagnòstic i el tractament precoç dels pacients amb melanoma. La dermatoscòpia és una tècnica diagnòstica no invasiva la qual permet veure, mitjançant un instrument òptic, estructures per sota de la superfície cutània que no es poden observar a simple vista. L’ús d’aquesta tècnica permet no tan sols diagnosticar lesions cutànies pigmentades com el melanoma o d’altres tumors, sinó també conèixer millor la seva biologia.

Aquesta iniciativa ha estat liderada per la Dra. Susana Puig, coordinadora d’investigació de la Unitat de Melanoma del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic i responsable de l’equip Melanoma: imatge, genètic i immunologia de l’IDIBAPS, i pel Dr. Josep Malvehy, coordinador de la mateixa Unitat. Els dos investigadors han aportat els casos clínics, el contingut científic del tutorial i les imatges originals per als diagrames i les il·lustracions. La realització i muntatge del vídeo formatiu ha estat a càrrec de Josep Jiménez, de l’Àrea d’Audiovisuals de l’Hospital Clínic de Barcelona. El tutorial pretén donar eines als professionals sanitaris per a què puguin identificar millor en els pacients les lesions potencialment canceroses a través de la dermatoscòpia.

GenoMEL és un consorci de recerca internacional coordinat per la Universitat de Leeds (Regne Unit) i finançat per la Comissió Europea. El seu objectiu és desenvolupar i promoure col·laboracions científiques per identificar el risc de susceptibilitat genètica al melanoma i estudiar-ne els factors de risc genètics i ambientals. L’Hospital Clínic-IDIBAPS té la primera unitat d’assessorament genètic en melanoma familiar d’Espanya, dirigida per la Dra. Puig, i és l’únic centre espanyol que participa en aquest consorci.

Tutorial sobre la dermatoscòpia

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.