Categories

Entrada publicada a:

divendres, 29 de gener de 2010

El consum abusiu d’alcohol és la causa més freqüent d’intoxicacions per drogues en adolescents

El consum abusiu d’alcohol és la causa més freqüent d’intoxicacions per drogues en adolescents

La majoria de consultes a urgències d’adolescents sobre drogues són degudes a un abús en el consum d’alcohol. Així i tot, existeix també un percentatge considerable de poli-intoxicacions (és a dir, d’intoxicació per abús de varies substàncies alhora), sobretot en el cas dels nois. Aquestes són algunes de les conclusions que s’extreuen d’un estudi sobre consultes urgents d’adolescents per consum d’alcohol i altres substàncies psicoactives dut a terme per l’Hospital Sant Joan de Déu. L’estudi, coordinat per la doctora Victoria Trenchs, el presenta aquest matí la doctora Lídia Martínez, del mateix hospital, en la V jornada d’actualització en toxicologia, organitzada per l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Àrea Científica de Menarini. La jornada està coordinada pel doctor Santiago Nogué, cap de toxicologia de l’Hospital Clínic i el doctor Joan Colom, subdirector general de drogodependència del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya clausurarà la trobada.

La majoria no són greus

Es tracta d’un estudi descriptiu-observacional de pacients entre 12 i 18 anys que van consultar a urgències de l’hospital durant els anys 2007 i 2008. “La mitjana d’edat de pacients analitzats ha sigut de 16 anys, tot i això, hem trobat alguns casos de nens i nenes menors de 15”, afirma la doctora Trenchs. S’ha posat de manifest que del total de 26.420 atencions urgents realitzades al servei de pediatria durant aquest període, 263 (l’u per cent) es devien a intoxicacions per drogues d’abús. El principal motiu de consulta, amb un 76 per cent, ha sigut l’alteració de consciència produïda per l’alcohol i li segueix l’agitació, amb un 8 per cent de consultes. Seguit de l’alcohol, la droga més comú és el cànnabis (27 per cent) i en tercer lloc, la cocaïna. “Per fortuna, podem dir que la majoria d’intoxicacions per drogues en adolescents no són greus””, emfatitza la doctora Trenchs.

Diferents pautes de comportament

Si les consultes per intoxicació per consum d’alcohol es concentren en les nits i els cap de setmana, denotant un consum lligat a l’oci, les poli-intoxicacions i l’abús de substàncies diferents de l’alcohol són més freqüents en adolescents nois amb problemes psicosocials que fan un consum bastant independent del dia i l’hora de la setmana i per tant “no es pot preveure el dia i l’hora en que vindran a l’hospital”.

Actualització en toxicologia

Durant tot el matí, els diferents professionals de la salut (metges, infermeres, farmacèutics…) han tractat altres temes d’actualitat en el camp de la toxicologia com ara el triatge dels intoxicats quan arriben als serveis d’urgències. En aquest sentit, s’ha debatut com es poden aplicar sistemes de triatge d’urgències en el cas dels intoxicats i si en un futur seria factible fer-ne una adaptació.

La doctora Conchita Monsalve, de l’Hospital Clínic, ha parlat dels diferents tipus d’interferències que poden existir en els malalts que són consumidors de drogues d’abús i que han de ser anestesiats, que d’entrada, presenten una pitjor evolució. Per la seva banda, la doctora Núria Corominas, del servei de Farmàcia del Clínic ha tractat l’evidència científica que existeix actualment entorn als 20 fàrmacs antidòtics dels que es disposa actualment.

El doctor David Paredes, del servei de coordinació de trasplantaments del Clínic, ha exposat que actualment és possible la donació d’òrgans en morts per intoxicació aguda, ja que en alguns casos els òrgans no resulten afectats.

Sobre les arítmies induïdes per fàrmacs, la doctora Blanca Coll-Vinent, del servei d’urgències del Clínic, ha posat de manifest que alguns psicofàrmacs, inclòs a dosis terapèutiques, poden provocar problemes cardíacs i finalment, la mort. A Barcelona s’han registrat alguns casos de morts de persones que segueixen programes de deshabituació amb metadona.

Antón Ramos, infermer i coordinador d’infermeria de la Unitat d’Urgències Extrahospitalàries del carrer de València, ha presentat els resultats preliminars del sistema de triatge aplicat als pacients que consulten a Urgències per una intoxicació, i ha plantejat possitibilitats futures d’adaptació d’aquest sistema.

Al migdia, s’han tractat la utilitat de les mostres biològiques i també les temptatives de suïcidi amb agents tòxics, ja que només al Clínic s’han registrat 500 casos anuals d’intents de suïcidi amb aquests productes.

Sobre la jornada

La Jornada d’actualització en toxicologia és una activitat ja consolidada que any rere any registra un important nombre d’assistents que cobreixen les places disponibles mesos abans de la jornada. Aquesta formació es complementa amb una col·lecció de manuals sobre toxicologia, coordinats també pel doctor Nogué.

L’Àrea Científica de Menarini es dedica principalment a col·laborar en l’organització de cursos, jornades i tallers a España i promou una mitjana de 4 activitats al dia sobretot per a metges i farmacèutics.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. Antoni Ramos

   No es fá menció a la presencia d’infermeria,a la foto la cap
   d’infermeria de urgencies, i la ponencia presentada per
   Infermès.???