Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 23 de desembre de 2009

Més de 120 intervencions anuals consoliden la tècnica SILS com a alternativa en cirurgia digestiva

Més de 120 intervencions anuals consoliden la tècnica SILS com a alternativa en cirurgia digestiva

Quan l’apendicitis es converteix en un procés agut la cirurgia es presenta com l’única solució; el mateix passa amb la colelitiasi simptomàtica (pedres a la vesícula biliar): qui la pateix ha de passar per quiròfan. Ambdues patologies són d’elevada prevalença entre la població més jove, per la qual en un any els cirurgians digestius poden rebre en els seus hospitals fins a 800 pacients amb aquesta problemàtica. En els últims temps, les tècniques quirúrgiques poc invasives-com la laparoscòpia-han guanyat terreny sobre les tradicionals a favor del pacient. Sobre aquesta base neix la tècnica SILS (Single Incisió Laparoscopic Surgery), un abordatge quirúrgic que permet operar mitjançant la introducció dels instruments a través d’una única incisió, generalment el melic. L’Hospital Clínic de Barcelona és pioner a Espanya en la seva aplicació per operar apendicitis i pedres a la vesícula, amb més de 120 procediments realitzats en un any i diversos cursos de formació per a cirurgians d’altres hospitals, el centre català estandarditza la tècnica i la situa com l’alternativa més segura, còmoda i efectiva per tractar aquestes patologies.L’any 2008, el servei de Cirurgia General i Digestiva que dirigeix el Dr. Juan Carlos García-Valdecasas va començar a treballar en el desenvolupament de les habilitats necessàries per posar en marxa un abordatge en cirurgia transumbilical (SILS) al Clínic. En aquesta línia de treball, es va crear un equip de cirurgians liderat pel Dr. Oscar Vidal, cirurgià del mateix servei, que prèviament va dur a terme un entrenament de la tècnica en un model experimental inert. Posteriorment, després de la realització d’un entrenament específic en animals en el Centre Europeu de Formació COVIDIEN, Elancourt (France): Single Incisió Laparoscopic Surgery (SILS ™) MasterClass, el procediment va ser acceptat pel Comitè Ètic d’Investigacions Científiques (CEIC) per ser realitzat en pacients seleccionats a l’Hospital Clínic de Barcelona. D’aquesta manera, el 18 de desembre de 2008, el Dr. Vidal i el seu equip van realitzar, al centre català, la primera apendicectomia transumbilical (SILS) en un pacient amb apendicitis aguda. El procediment es va dur a terme mitjançant la col•locació d’un dispositiu umbilical, l’SILS-PORT ™ i la utilització combinada d’instrumental convencional amb l’flexible del SILS KIT 2 ™ (COVIDIEN, Norwalk, CT, USA) de 41 minuts i sense complicacions, amb un resultat final excel lent.

Transcorreguts 12 mesos, l’experiència de l’equip mèdic del Clínic ha permès la estandaritzarizació de la tècnica per a l’extracció de l’apèndix inflamat (apendicitis aguda) i l’operació programada de la colelitiasi simptomàtica (pedres a la vesícula biliar). Amb més de 120 procediments completats amb èxit, l’equip de cirurgia general i digestiva del centre català disposa de la sèrie més àmplia de pacients intervinguts amb aquest nou abordatge al nostre país i s’ha convertit també en grup de referència a nivell europeu per a aquest nou d’abordatge. Els excel•lents resultats obtinguts, comparables als de la tècnica laparoscòpica convencional, han estat publicats per les més prestigioses revistes internacionals dedicades a l’àmbit de la cirurgia: Surgical Endoscopy i Journal of laparosendoscopic & advanced Surgical techniques.

Definició de la tècnica i avantatges per al pacient

La tècnica SILS necessita la col locació de diversos canals operatius per poder realitzar l’operació, i s’ha postulat que s’hauria de fer preferiblement a través del melic. El melic està situat a la zona de menor gruix de la paret abdominal, el que facilita la col locació i el moviment de l’instrumental en totes les direccions. Posicionar la incisió a nivell umbilical proporciona un millor resultat estètic (única incisió oculta al melic). Els cirurgians poden el nombre d’incisions cutànies de tres-quatre a una, aconseguint una disminució del dolor postoperatori en reduir el nombre d’accessos. A més, eliminant la col locació d’altres ports d’entrada laterals, s’evita el risc de lesió dels vasos musculars i minimitza la possibilitat d’hèrnies incisional. Això es tradueix en menor dolor postoperatori, menor risc de complicacions i una recuperació més ràpida del pacient.

Formació per a professionals d’altres centres

Quan la majoria dels hospitals del nostre país estan començant a realitzar els seus primers procediments de cirurgia transumbilical amb èxit, l’Hospital Clínic de Barcelona presenta la cirurgia laparoscòpica transumbilical (SILS) com una alternativa segura, còmoda i fiable per al pacient, a les tècniques de cirurgia laparoscòpica convencional en Cirurgia General.

Aquesta línia de treball ha de permetre que el nou abordatge pugui ser reproduït amb èxit per professionals d’altres centres, i que pugui ser inclosa en l’arsenal terapèutic habitual dels serveis de cirurgia dels hospitals del nostre país. Per a això, e l’equip del Clínic ha dissenyat una acció formativa destinada a especialistes en Cirurgia General amb experiència en cirurgia laparoscòpica avançada: “les jornades d’iniciació a la cirurgia laparoscòpica transumbilical (sils)” que organitzades amb caràcter mensual, contribueixen a la formació dels professionals, mostrant-los la sistemàtica i la selecció dels pacients, ajudant-los a familiaritzar-se amb la utilització dels diferents dispositius i ensenyant-los a reconèixer els aspectes clau d’aquesta nova intervenció quirúrgica. Això ha de permetre en un futur proper, la posada en marxa d’altres programes de cirurgia laparoscòpica transumbilical (SILS) mantenint, en tot moment, els estàndards de seguretat i eficàcia necessaris per al benefici del pacient.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  4 Comentaris

  1. Mi piace quell’ articolo, non avrei pensato che questo e
   practicabile

  2. maria dolores vilchez

   por favor..es urgente me tienen que operar de un mioma de 7cm y me
   tienen que quitar utero y matriz. lo podria hacer por laparoscopia
   en el hospital clinico? muy agradecida de antemano

  3. marta

   hola; ¿serviria entonces esta técnica para el tratamiento de una
   hernia umbilical en paciente con hapatopatia crónica? Muchas
   gracias

   • Apreciada Marta, gracias por tu comentario en nuestro Blog.

    Esta técnica no serviría para operar de una hernia umbilical al paciente. Eso sí, el paciente con hepatopatía crónica con una hernia umbilical sería el candidato ideal para realizar este abordaje si debiera operarse de apendicitis, litiasis vesicular u otra patología inflamatoria abdominal. En este caso el orificio umbilical estaría permeabilizado y por tanto el riesgo de lesión vascular o nerviosa de la pared abdominal sería nula.

    Saludos cordiales,

    Dr. Oscar Vidal
    Cirujano del Servicio de Cirugía General y Digestiva del Hospital Clínic de Barcelona