divendres, 4 de desembre de 2009

IDIBAPS – Hospital Clínic s’uneix a les biotecnològiques Digna Biotech (CIMA) i Owl Genomics contra l’Esclerosi Múltiple

_csc00253

Tres institucions líders a Espanya s’uneixen en un acord públic-privat pioner en la lluita contra l’Esclerosi Múltiple (EM). En un acord escenificat aquest matí a l’Hospital Clínic de Barcelona, el Centro de Investigación Médica Aplicada (CIMA) de Pamplona y dues empreses de referència en biotecnologia, Digna Biotech, spin-off del centre CIMA, y Owl Genomics, aposten per la col·laboració amb l’Hospital Clínic – IDIBAPS. Aquesta aliança estratègica es centrarà en el desenvolupament de noves teràpies i mètodes diagnòstics en Esclerosi Múltiple. L’acord suposa una aposta d’uns 500.000 Euros per al desenvolupament del fàrmac Metiltioadenosina i l’aplicació de la metabolómica en la recerca de biomarcadors diagnòstics. Han formalitzat aquesta unió el Dr. Pablo Villoslada, investigador de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i neuròleg de l’Hospital Clínic, el Dr. Pablo Ortiz, Director General de Digna Biotech, la Dr. Julián Sánchez, Conseller Delegat d’Owl Genomics, el Dr. Joan Bigorra, Director d’Innovació de l’Hospital Clínic de Barcelona, i el Dr. Raimon Belenes, Conseller Delegat de l’Hospital Clínic.

La EM es una malaltia que es diagnostica de manera precoç, en comparació amb altres malalties neurodegeneratives. Per tant, si s’aconsegueix detenir el procés inflamatori i degeneratiu, es pot prevenir el dany irreversible del cervell i, en conseqüència, la discapacitat. El problema és que les teràpies disponibles tenen una eficàcia limitada i uns efectes secundaris importants. És necessari desenvolupar estratègies terapèutiques millors combinades amb altres mètodes que permetin diagnosticar millor la malaltia.

Les col·laboracions prèvies entre aquests centres ja han aconseguit avançar en el camp del tractament. El fàrmac Metiltioadenosina (MTA) és eficaç en prevenir la malaltia en models animals de EM. Donat el seu efecte immunomodulador i el seu bon perfil de tolerància, MTA es un fàrmac prometedor pel tractament de la EM, altres malalties autoimmunes i el rebuig dels trasplantaments.  Estudis recents del grup de l’IDIBAPS i Digna Biotech han mostrat que també posseeix propietats neuroprotectores, una necessitat prioritària en el tractament de la EM no coberta actualment. Existeixen tres patents de MTA, sol·licitades des de CIMA i llicenciades a Digna-Biotech. A partir del present acord, s’espera que sorgeixin noves patents que se sol•licitaran des de l’entorn Clínic-IDIBAPS    i seran llicenciades a Digna-Biotech. Un cop fets els estudis amb models animals, està previst realitzar els assaigs preclínics en EM a principis de 2010 i a finals de l’any començaran els assaigs clínics en Fase II amb uns 100 pacients.

Hi ha un elevat interès en desenvolupar biomarcadors per a malalties complexes com la EM, que permetin identificar als pacients amb una malaltia més agressiva o predir la seva resposta als tractaments, en un intent de desenvolupar una medicina més personalitzada. La metabolòmica és una prometedora tecnologia que analitza les molècules relacionades amb el metabolisme d’un organisme i canvia amb el temps. Per això, els investigadors i neuròlegs de l’IDIBAPS i la Unitat de Neuroimmunologia – Esclerosi Múltiple de l’Hospital Clínic col·laboren amb Owl Genomics i Digna Biotech en la recerca d’un mètode diagnòstic metabolòmic per establir el pronòstic de l’EM.

La investigació biomèdica és una tasca en xarxa entre centres acadèmics, sanitaris i companyies. La Direcció d’Innovació de l’Hospital Clínic ha redoblat els seus esforços en els últims anys per protegir els resultats amb patents, cercar la comercialització i promoure la creació de noves companyies spin-off. El 2009 ha promogut la sol·licitud de més de 10 patents i la creació de 3 noves companyies. Això suposa un nou model de transferència del coneixement des del sector públic a les companyies del què es beneficiaran ambdues parts. L’acord al què s’ha arribat amb Digna Biotech, CIMA i Owl Genomics té un caràcter estratègic i s’expandirà a altres camps, com la recerca en malalties hepàtiques.

Digna Biotech

Digna Biotech és una empresa biotecnològica sorgida el 2004 com a spin-off del Centro de Investigación Médica Aplicada (CIMA) i amb la col·laboració d’un grup d’inversors que representen a algunes de les empreses més importants d’Espanya (BBVA, El Corte Inglés, Omega Capital, etc). Es va crear amb l’objectiu de desenvolupar  la propietat intel·lectual generada pel CIMA de la Universidad de Navarra a nivell preclínic, clínic i comercial.

OWL Genomics

La companyia OWL Genomics, amb seu al Parc Tecnològic de Bizkaia, desenvolupa aplicacions pioneres dins l’àrea de medicina preventiva, basades en la recerca de biomarcadors amb la utilització de les més avançades tecnologies. La seva activitat es centra en el desenvolupament de sistemes de diagnòstic precoç i pronòstic de malalties hepàtiques i metabòliques. L’empresa biotecnològica treballa també en la identificació de dianes terapèutiques per diverses patologies que no compten actualment amb una bona alternativa de tractament.

Innovació a l’IDIBAPS – Hospital Clínic

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) té com a objectiu facilitar l’adopció de noves tecnologies mèdiques que millorin l’estat de salut dels pacients, la seva qualitat de vida i l’eficiència dels processos assistencials. Per això aposta per la col·laboració amb l’empresa privada en diferents etapes del desenvolupament de fàrmacs i altres teràpies o tecnologies, amb l’objectiu de minimitzar el buit entre el sector acadèmic i el sector productiu. La Direcció d’Innovació de l’Hospital Clínic de Barcelona juga un paper crucial en l ‘estímul d’aquestes activitats.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. Xisco

   Buenas, me gustaria que me pudierais informar alguien del Hospital
   Clínic, que haya hecho algun estudio o tenga informacion referente
   a la metiltioadenosina, me han diagnosticado esclerosis multiple el
   mes de septiembre 2009, hace un año y 6 meses (JUNIO-2008) tuve el
   primer brote, no e vuelto a tener ninguno y espero que ninguno mas,
   me ha comentado para empezar a tomar interferen, cosa que aun no e
   empezadoa. Me gustaria saber, por lo que e leido esto de la
   metiltioadenosina, puede ser al final algo muy eficaç. Me prodriais
   informar porfavor, muchas gracias

   • Muchas gracias por su interes en la Metiltioadenosina. Es un farmaco muy prometedor que estamos desarrollando en el Hospital Clinic en colaboracion con la compañía Digna Biotec. Actualmente aún está en fase de investigacion y confiamos en poder comenzar a probarlo en pacientes despues del verano. Las pruebas (ensayos clinicos) llevan un par de años, porque así lo requiere la Agencia Europea del Medicamento.

    La metiltioadenosina es un producto natural del organismo implicado en muchas tareas y que hemos visto que previene el daño del cerebro. Si los resultados son positivos podría ser recetado en un futuro próximo.

    Si está interesado en tener una opinion clínica de su caso, le podemos atender en la Unidad de Neuroinmunologia-Esclerosis Multiple del Hospital Clínic, llamando al teléfono 93 227 57 26.

    Cordialmente,

    Dr. Pablo Villoslada
    Unidad de Neuroinmunologia-Esclerosis Multiple
    Hospital Clínic