Categories

Entrada publicada a:

dijous, 17 de desembre de 2009

La hiponatrèmia és un factor de risc d’encefalopatia hepàtica en pacients amb cirrosi

Dra. mónica Guevara

L’existència d’hiponatrèmia, és a dir, una concentració baixa (<130 mEq/l) de sodi en sang, és un factor de risc independent per al desenvolupament d’encefalopatia hepàtica en pacients amb cirrosi. El tractament de la hiponatrèmia podria ser una nova via terapèutica per prevenir l’encefalopatia hepàtica, una síndrome neuropsiquiàtrica caracteritzada per un ampli ventall de símptomes, que van des d’alteracions mínimes de la funció cerebral fins al coma profund, i que sol ser una complicació freqüent en pacients amb cirrosi avançada. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi realitzat per un equip de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i de l’Hospital Clínic de Barcelona. El treball, encapçalat per la Dra. Mónica Guevara i el Dr. Pere Ginès, del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBEREHD), ha estat publicat a l’ American Journal of Gastroenterology i ha aparegut ressenyat a la revista NatureReviews, Gastroenterology and Hepatology, com una de les investigacions recents més destacades d’aquesta especialitat.

A l’estudi, es van avaluar durant un any 61 pacients amb cirrosi tractats a la Unitat del Fetge de l’Hospital Clínic de Barcelona. D’aquests pacients, 28 van desenvolupar 57 episodis d’encefalopatia hepàtica durant el seguiment. Als tres mesos, el 75% dels pacients amb cirrosi que van tenir una disminució significativa del sodi sèric van patir encefalopatia hepàtica. En canvi, només un 39% dels pacients cirròtics que no van mostrar variació en els nivells de sodi van presentar la malaltia. Els resultats demostren que la hiponatrèmia és el predictor independent de risc d’encefalopatia hepàtica més fort d’entre totes les variables analitzades.

La baixa concentració sèrica de sodi és conseqüència d’una alteració en el balanç hidroelectrolític i s’associa a un pitjor pronòstic dels pacients amb cirrosi. Les persones amb cirrosi i hiponatrèmia presenten major deteriorament de la funció hepàtica, disfunció renal i més mortalitat que els pacients que tenen cirrosi sense hiponatrèmia. A més, els investigadors van trobar una relació entre els nivells baixos de sodi i una concentració també reduïda d’osmolits cerebrals orgànics, en particular, myo-inositol. Així, els pacients amb nivells cerebrals de myo-inositol baixos van tenir una més gran probabilitat de desenvolupar d’encefalopatia hepàtica que els pacients amb nivells cerebrals de myo-inositol elevats.

Si bé no es coneix totalment el mecanisme patogènic pel qual els nivells baixos de sodi predisposen l’encefalopatia hepàtica en pacients amb cirrosi, estudis recents apunten l’amoni i el seu paper tòxic al cervell. Quan nivells elevats d’amoni arriben al sistema nerviós central, es produeix una major concentració de glutamina. Aquest aminoàcid provoca un desequilibri osmòtic als astròcits, ja que indueix entrada d’aigua a la cèl•lula i genera un edema cerebral de baix grau. La presència d’hiponatrèmia també porta a un desequilibri osmòtic a l’astròcit. En aquest context de desequilibri osmòtic, la hiponatrèmia suposa una segona lesió que podria empitjorar l’edema als astròcits i afavorir directament el desenvolupament d’encefalopatia hepàtica, o bé generar un desequilibri osmòtic que fomenti l’aparició d’encefalopatia hepàtica davant de qualsevol altre estímul.

La relació directa observada en aquest estudi entre hiponatrèmia i encefalopatia hepàtica en la cirrosi obre una porta a la prevenció i al tractament de l’encefalopatia hepàtica en el futur. Una de les vies d’investigació pendents és avaluar si es pot reduir la incidència d’aquesta malaltia tractant la hiponatrèmia amb antagonistes dels receptors de l’hormona antidiürètica.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. Xavier

   Gracias por investigar y de esta forma poder tratar la gran
   cantidad de sintomas y descompensaciones de esta enfermedad. ¿como
   influye el hecho de tomar diuréticos para la hipertensión portal en
   la hiponatrémia? SALUDOS!