dimarts, 1 de desembre de 2009

Els hospitals Clínic de Barcelona i General de Massachusetts extreuen un càncer de recte a través de l’anus

Els hospitals Clínic de Barcelona i General de Massachusetts extreuen un càncer de recte a través de l’anus

Operar sense deixar cicatrius ha passat de ser una quimera a convertir-se en una realitat. Així ho demostren les recents fites aconseguides en cirurgia gràcies al NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopy Surgery), un innovador abordatge quirúrgic que permet operar a partir d’orificis naturals del cos. El resultat són tot avantatges per al pacient: absència de cicatrius, menor estada a l’hospital i una millor recuperació. En l’actualitat, aquest tipus de cirurgia mínimament invasiva està en ple procés de recerca i desenvolupament. La boca i la vagina han estat les vies més utilitzades fins al moment, però, la via transrectal (a través de l’anus) ha estat la menys explorada.

El passat dia 9 de novembre, un equip de cirurgians va realitzar a l’Hospital Clínic de Barcelona la primera extirpació en el món d’un càncer de recte gràcies a l’abordatge NOTES i a la tècnica TEM (cirurgia transanal- Transanal Endoscopic Microsurgery-). L’èxit de la intervenció ha estat possible gràcies al treball conjunt de l’equip de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic de Barcelona, liderat pel Dr. Antonio M ª de Lacy, cap del servei de cirurgia gastrointestinal del centre, i un equip de cirurgians del Massachussets General Hospital de Boston (Universitat de Harvard), amb la Dra. Patricia Sylla,-cirurgiana i professora de cirurgia a l’Hospital General de Massachusetts i a l’Escola Mèdica de Harvard-, al capdavant. Aquesta és la primera vegada en el món que una intervenció en el tractament d’un càncer de recte es realitza mitjançant una cirurgia en la qual la cavitat de sortida del tumor és el propi anus.

La pacient, una dona de 76 anys d’edat diagnosticada d’un tumor maligne en el recte, va ser donada d’alta el 14 de novembre -tan sols cinc dies després de la intervenció-, i se’n va anar a casa sense cap complicació i amb una recuperació postoperatòria excel·lent. Durant l’operació, tots els instruments quirúrgics es van introduir a través de l’anus per evitar incisions abdominals doloroses. Aquesta nova tècnica ha estat desenvolupada per assolir millors resultats que la cirurgia laparoscòpica, tècnica mínimament invasiva que garanteix nombrosos avantatges: disminució de dolor, menor estada hospitalària i millors resultats oncològics. Gràcies al treball conjunt d’aquest equip internacional d’experts, la cirurgia ha fet un pas més i avui permet operar amb èxit un càncer de recte sense deixar cicatrius, a diferència de l’esmentada laparoscòpia, on les cicatrius es redueixen a 4 o 5 mínimes incisions.

Transanal Endoscopic Microsurgery (TEM), una tècnica amb grans avantatges

infografia extracció tumor recte a través de l'anusUtilitzar la via transanal presenta grans avantatges. Una d’elles i molt important és la possibilitat d’utilitzar-la en ambdós sexes (a diferència de la via transvaginal (a través de la vagina), que queda reduïda al 50% de la població). Una altra és la possibilitat d’obertura i tancament del còlon o recte amb visió directa. Això s’ha aconseguit gràcies a la utilització de tècniques que s’han desenvolupat per al tractament local de lesions en el recte, com és el Transanal Endoscopic Microsurgery (TEM).

La tècnica TEM consisteix en la realització d’una endoscòpia a través del recte, per on s’introdueix un proctoscopi especial connectat a un sistema d’insuflació de CO2 que dilata les parets del recte. D’aquesta manera es crea un espai de treball que permet introduir els instruments necessaris per seccionar i dissecar el recte afectat pel tumor. Aquesta via ens permet la dissecció del recte i del teixit que l’envolta fins a arribar a la cavitat abdominal, el que ha estat primícia a nivell mundial.

La importància de la col·laboració internacional entre hospitals

La fita que avui es presenta simultàniament al Clínic de Barcelona i a Massachussets, ha estat possible gràcies a l’experiència dels equips de cirurgians de Barcelona i Boston, ambdós especialitzats en abordatges quirúrgics mínimament invasius per al tractament de malalties del còlon i recte. El Dr. Lacy ha tingut un paper fonamental en la consolidació de la cirurgia laparoscòpica, realitzada a través de petites incisions a l’abdomen per al tractament del càncer de còlon i recte. Per la seva banda, la Dra. Sylla treballa des de 2007 en el desenvolupament de tècniques per a la cirurgia colorrectal amb el Dr. David Rattner, professor de Cirurgia a l’Hospital General de Massachusetts i l’Escola Mèdica de Harvard, especialista en NOTES i co-fundador de NOSCE (Natural Orifice Surgery Consortium for Assessment and Research).

Així, després de demostrar que la tècnica TEM és segura i eficaç en porcs, els dos equips van estudiar la tècnica en cadàvers humans. A diferència d’altres procediments NOTES, que requereixen la realització d’incisions per accedir a la zona quirúrgica, l’enfocament transanal és l’únic en què el teixit perforat per accedir a l’àrea de la malaltia forma part de l’òrgan que en última instància serà eliminat.

El futur d’aquesta nova tècnica és la seva aplicació per al tractament d’altres malalties del còlon i recte

El Dr. Lacy afirma: “Estem convençuts que aquest tipus de cirurgia afegirà avantatges a les ja demostrades de la cirurgia laparoscòpica ja que, en disminuir l’agressió quirúrgica per una eliminació de les incisions de l’abdomen, més ràpida serà la recuperació i menors les complicacions postoperatòries “.

La Dra. Sylla afirma: “Basant-nos en aquest primer cas, en un futur serem capaços d’oferir aquest tipus de procediment a més pacients amb càncer colorrectal, diverticulitis i altres malalties del còlon i recte”.

Peu de foto infografia:

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  6 Comentaris

  1. Maria Ines Calero

   Estoy deseperada y pido ayuda por favor, a mi madre le
   diegnosticaron cancer de colon y tiene dos tumores uno muy cercano
   al ano, necesito saber como encontrar este doctor, alguien que me
   ayude por favor!!!!!escriban a mi mail amca09@adinet.com.uy GRACIAS

  2. Rosario de la Concepción

   Agradecería enormemente que enviaran este a el Dr. Lacy. Mi madre
   tiene adenocarcionoma rectal y quisiera saber si hay otras
   posibbilidades menos invasivas de las que le van a hacer(
   intervención por abdomen y bolsa permanente)

  3. José Ramón Cortés Pérez

   Buenas noches, nos parece genial que la ciencia avance tanto, hoy
   en dia nos han diagnosticado a mi madre de 78 años un tumor de
   colon a 10 cm del recto (medio), la una solución que nos dan es una
   colostomia, lo que quiere decir llevar una bolsa de por vida. Mi
   madre esta desesperada, prefiere morir a tener que llevar eso para
   el resto de sus dias. Agradezco que nos pusieran en contacto lo
   antes posible con el Dr. lacy es muy urgente. mi numero de telefono
   es 629068052

  4. tessa llimargas

   Gran novedad!!! Me parece fantástico que la ciencia avance de forma
   tan favorable para la rápida solución del tema tumoral…Yo estoy
   interesada en ser paciente , pues tengo que extraerme un quiste
   ovárico y no quiero someterme a cortes externos de ningún tipo!!!

  5. Jasone Salaberria

   Excelente colaboracion! Yo estoy particularmente interesada en el
   procedimiento, ya que mi marido sufre de un cancer de rectum. Les
   agradeceria si pudieran informarme a donde debemos dirigirnos para
   ponernos en contacto con el doctor Lacy. Felicitaciones! Jasone