Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 15 de desembre de 2009

El gel microbicida vaginal PRO 2000 no és efectiu per prevenir el VIH-SIDA

El gel microbicida vaginal PRO 2000 no és efectiu per prevenir el VIH-SIDA

El 95% dels 40 milions d’infectats pel VIH viu en països empobrits i solen contagiar a través de les relacions sexuals. Les dones no sempre són capaços d’introduir l’ús del preservatiu, el que ha portat a especular sobre l’ús de microbicides vaginals preventius contra el VIH. En un assaig de menors dimensions, esponsoritzat pels National Institutes of Health (NIH, EUA), s’havia suggerit que aquest gel podria reduir el risc d’infecció per VIH en un 30%.

L’important component social d’aquest assaig clínic ha permès obtenir nous i interessants dades sobre el comportament sexual i el compliment del tractament (adherència) de gran valor per a la realització d’estudis posteriors en VIH-SIDA.

El 95% dels 40 milions d’infectats pel VIH viu en països empobrits, la majoria dones de l’Àfrica subsahariana contagiades generalment a través de les relacions sexuals. Les dones no sempre són capaces d’introduir l’ús del preservatiu, i aquest no ha estat suficient per controlar l’epidèmia de la SIDA. Això ha portat a especular que l’ús de microbicides vaginals, utilitzats abans de l’activitat sexual, podria ajudar a reduir la infecció pel VIH. Els resultats del major assaig clínic realitzat fins ara amb un gel preventiu contra el VIH, que ha comptat amb la participació de 9.385 dones africanes, demostren la manca d’eficàcia del gel microbicida PRO 2000 (Endo Pharmaceuticals, Pennsilvània, EUA) per prevenir la transmissió del virus de la immunodeficiència humana (VIH ).

Aquest estudi de 4 anys de durada (setembre de 2005-2009), s’ha dut a terme a través del Programa de Desenvolupament de Microbicides (MDP), finançat per l’UK Department for International Development (DFID) i el UK Medical Research Council (MRC), un consorci sense ànim de lucre en el qual participen 16 centres de recerca d’Àfrica i Europa, entre els quals hi figura el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB, Hospital Clínic – Universitat de Barcelona), que dirigeix el Dr. Pedro L. Alonso.

En l’estudi, en què van participar 6 centres de recerca de 4 països africans, es va comparar el gel PRO 2000 amb un producte placebo (sense activitat farmacològica). Els resultats demostren que el risc d’infecció pel VIH no va ser significativament diferent per a les 3.156 dones que havien utilitzat el gel en comparació amb les 3.112 havien utilitzat el placebo (130 enfront de 123 van ser positives per al VIH respectivament), si bé el gel actiu va demostrar ser un producte segur.

Les participants en l’estudi van rebre a més del gel, un paquet de prevenció contra la infecció pel VIH que incloïa preservatius gratuïts, consells per a la pràctica de sexe més segur i salut sexual, al llarg de tot l’assaig.

Encara que el centre català no va aportar pacients, l’estudi va comptar amb un important component social dissenyat i liderat des del CRESIB pel Dr. Robert Pool. Aquest investigador del centre afirma que: “en els assaigs clínics amb microbicides és essencial disposar d’una mesura exacta, tant del compliment del tractament (adherència) com del comportament sexual dels participants, però resulta bastant complicat, ja que no hi ha biomarcadors validats i la recollida d’aquestes dades depèn en gran mesura del que comuniquen els participants de l’estudi, generalment, a través de qüestionaris estructurats, proporcionant dades variables o poc fiables. Per aquest motiu, incloem un ampli component de ciència social en aquest assaig, de fet el més gran fins al moment, que ha involucrat l’ús de mètodes mixtes per recollir, de forma més precisa i detallada, les dades d’adherència i comportament sexual. D’aquesta manera hem obtingut noves i interessants dades que ens permetran avançar millor en futurs assaigs clínics”.

La Dra. McCormack, del MRC i investigadora principal de l’estudi, lamenta els resultats obtinguts, “sobretot tenint en compte que en un assaig de menors dimensions, esponsoritzat pels National Institutes of Health (NIH, EUA), s’havia suggerit que aquest gel podria reduir el risc d’infecció per VIH en un 30%, el que evidencia la necessitat de dur a terme assaigs clínics a gran escala, com aquest, per confirmar si un producte és o no veritablement eficaç”.

El professor Weber, codirector de la junta de govern del MDP, de l’Imperial College London, assenyala la importància de continuar buscant nous camins per a la prevenció de la SIDA, i confirma que “hi ha molts grups de recerca explorant diferents vies per fer front al VIH, encara que és un procés lent, estem fent progressos, i ara que sabem que els microbicides no són la resposta podem concentrar els nostres esforços en altres tractaments”.

Amb aquest estudi s’ha millorat l’experiència del personal investigador i docent per seguir duent a terme assaigs clínics amb els més alts estàndards de qualitat. A més, són moltes les dones africanes que han rebut consells pràctics, informació sobre la patologia i la manera de prevenir-la. Totes les participants de l’estudi han estat informades dels resultats obtinguts, i aquests resultats s’enviaran per a la seva presentació en congressos internacionals l’any que ve, així com per a la seva publicació en revistes científiques de prestigi.

Sobre l’assaig:  http://www.mdp.mrc.ac.uk/

El Consell d’Investigació Mèdica (MRC)

Amb més de 100 anys de vida, aquesta institució ha millorat la salut de les persones de tot el món, a través del suport prestat per a la ciència de la més alta qualitat, invertint en científics de prestigi internacional. Tant és així, que el MRC ha rendit 29 científics guanyadors del Premi Nobel. Més informació: www.mrc.ac.uk

La Imperial College London

Fundada el 1907, és una de les universitats de major reconeixement mundial, és una institució l’activitat científica i docent basada en l’excel·lència, amb més de 14.0000 estudiants i 6.000 persones en la seva organització, de la major qualitat internacional. Més informació: www.imperial.ac.uk

El CRESIB (Hospital Clínic-Universitat de Barcelona)

El CRESIB és un centre de recerca en salut global desenvolupat per diverses institucions de primer ordre, acadèmiques i d’investigació biomèdica de Barcelona (Hospital Clínic, Universitat de Barcelona, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer), que juntament amb la Generalitat de Catalunya pretén donar resposta als nous reptes de la salut internacional. El seu objectiu és lluitar contra les malalties responsables de la major càrrega de morbi-mortalitat en els països empobrits, malalties relacionades amb la pobresa, que són causa i conseqüència d’aquesta, les malalties emergents i les relacionades amb els moviments de les poblacions. Centra la seva activitat en quatre eixos: investigació, formació, cooperació i assistència tècnica i sanitària. Més informació: www.cresib.cat

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.