dimecres, 25 de novembre de 2009

Els nadons amb baix pes de caràcter lleu presenten immaduresa neurològica

Nadons de baix pes a Pediatrics

El concepte generalment acceptat per la comunitat mèdica és que el nadó amb baix pes de caràcter lleu és una variant dintre de la normalitat. En l’actualitat, aquests fetus es consideren “constitucionalment petits” i, per tant, sense riscos associats. Un estudi de l’Hospital Clínic de Barcelona, publicat a la revista Pediatrics, demostra que aquest concepte podria ser erroni i que aquests nadons mostren immaduresa neurològica des que són nounats. Dèficit d’atenció, menor habituació al mitjà i pitjor mobilitat són alguns dels trastorns neurològics que afecten aquests bebès en comparació amb les capacitats de nounats amb un pes normal. El treball ha estat dirigit pel Dr. Francesc Figueres i el Dr. Eduard Gratacós, del Servei de Medicina Maternofetal de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

L’estudi va comparar les habilitats neurològiques de 100 nadons amb pes normal durant la gestació i de 102 bebès “petits per a edat gestacional”, diagnòstic amb el qual es defineixen les formes lleus de retard de creixement. Els bebès amb baix pes van mostrar pitjors resultats en l’Escala de Valoració del Comportament Neonatal (NBAS), un examen que avalua capacitats neurològiques dels nounats, com l’atenció, la mobilitat, la resposta a estímuls visuals o auditius, l’adaptació al mitjà i l’acte control. Els nadons amb pes menor del normal van obtenir sistemàticament pitjors resultats en totes les competències neurològiques analitzades, el que fa pensar que aquests nens pateixen un retard en la maduració neurològica que pot tenir conseqüències per al seu desenvolupament sensorial i cognitiu futur, especialment en les etapes escolars i en l’adolescència.

Fins a ara, es coneixia el risc d’un desenvolupament neurològic deficient per a aquells fetus amb formes greus de retard de creixement. Els retards de creixement greus afecten menys del 1% dels embarassos i són objecte d’especial vigilància perquè normalment els bebès neixen prematurs. No obstant això, els nascuts amb formes lleus de baix pes i prop del final de la gestació, que suposen fins a un 10% dels embarassos, eren fins a ara considerats variants de la normalitat. Aquest estudi demostra que el risc de retard neurològic existeix fins i tot si les proves actuals de control són normals i qüestiona la utilitat de l’ecografia Doppler de l’artèria umbilical, actualment eina estàndard per diferenciar un fetus amb veritable retard de creixement d’un simplement petit però sense restricció en el seu creixement. El treball posa en evidència que són necessaris nous tests per a poder detectar aquests bebès de risc.

Els trastorns del desenvolupament neurològic afecten un 10% de la població infantil. Es considera que fins a dos terços d’aquests trastorns podrien ser explicats per malalties o problemes en vida fetal, encara que la identitat d’aquests problemes és encara poc coneguda. Aquesta investigació és de gran rellevància perquè representa la confirmació de la hipòtesi, suggerida des de fa anys per investigadors de l’Hospital Clínic, que una part dels trastorns neurològics en nens poden ser explicats per formes lleus de baix pes. Si es pot identificar el més aviat possible aquests bebès amb el risc de patir deficiències neurològiques, es podrien prevenir problemes posteriors de desenvolupament cognitiu. En conseqüència, una de les utilitats d’aquest estudi seria la possibilitat d’establir programes especials de detecció precoç i intervenció, aspectes en els quals el Clínic ja treballa de forma intensiva en col·laboració amb altres centres. El diagnòstic i intervenció precoces permetran en el futur ajudar els nadons amb problemes neurològics a millorar el seu desenvolupament cognitiu, el seu aprenentatge i la seva integració sense dificultats en la societat.

La Vanguardia ha publicat un extens reportatge sobre aquest tema.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  6 Comentaris

  1. Fatima Crispi

   Apreciada Mayra, Sóc la Dra Fatima Crispi, una de les
   investigadores de l’estudi que vam fer amb nens de baix pes. He
   llegit el vostre missatge expressant la preocupació pel futur de la
   vostre fill. Enlloc de parlar-ho via email, potser el millor és que
   pogueu venir un dia al nostre centre, valorem el cas concret de la
   vostre fill, poguem explicar-vos els possibles riscs neurològics
   i/o cardiovasculars i valorar si cal fer alguna prova de seguiment
   específic. Podeu contactar mab mi via email i busquem un dia per
   parlar-ho. Atentament, Dra Fatima Crispi — Servei de Medicina
   Materno-Fetal (ICGON) Grup de Recerca en Medicina Fetal i Perinatal
   (IDIBAPS) Hospital Clinic – Barcelona E-Mail: fcrispi@clinic.ub.es
   Web: http://www.medicinafetalbarcelona.org

  2. Mayra

   Hola, tenim un nen de 8 mesos que va néixer a la setmana 36 i
   1665kg amb un diagnòstic de CIR harmònic. Fins ara, l’evolució ha
   estat molt bona, tant de pes com d’aspecte psicomotor. De tota
   manera, ens agradaria poder tenir més informació sobre com pot
   afectar el fet de ser un nen nascut amb baix pes: saber si estem en
   un grup de risc, i en aquest cas, què podriem fer i a partir de
   quan. Moltes gràcies per endavant i enhorabona per la vostra feina

  3. Francesc Figueras

   Mercedes, Cuanto mayor es el niño, más dificil és que surjan
   problemas severos. A los 7 años ya son evidenciables los problemas
   graves. Un entorno familiar adecuado y una estimulación intensiva
   (juegos, actividades, …) són una buena fórmula para potenciar su
   desarrollo.

   Dr. Francesc Figueras
   Servei de Medicina Maternofetal de l’Hospital Clínic

  4. Francesc Figueras

   Hola Cristina, En el teu cas, més que una restricció de creixement,
   la condició més rellevant de la teva filla és la prematuritat.
   Suposo que a l´escola on va estan pendents de les seves
   necessitats. Des de la família el millor que es pot oferir pel seu
   desenvolupament és un ambient afectiu apropiat i una estimulació
   constant adeqüada a la seva capacitat d´atenció.

   Dr. Francesc Figueras
   Servei de Medicina Maternofetal de l’Hospital Clínic

  5. Mercedes Esteban

   Tengo dos hijos gemelos de 7 años. Nacieron a las treinta y seis
   semanas de gestación, pero con bajo peso (2,070 y 1,650 Kg.)
   Empezaron a caminar con trece meses y continuan siendo niños
   “menuditos”. Hasta el momento no han tenido problemas en el
   aprendizaje, pero me gustaría saber si es posible que desarrollen
   algúno más adelante. Muchas gracias. Mercedes

  6. Cristina Hernández

   Hola, tinc una nena de 12 anys que va néixer amb 28 setmanes i 1k
   de pes. Sempre ha tingut dificultats per als estudis. Ara més. Jo
   sempre he relacionat els seus problemes d’atenció i memòria amb la
   seva immaduresa en néixer (va gatejar molt tard i amb ajuda, va
   aprendre a caminar molt tard, etc. etc.). El vostre estudi ve a
   confirmar les meves sospites. M’agradaria poder fer una consulta
   sobre com ajudar-la si és que hi som a temps. Moltes gràcies,
   Cristina