Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 11 de novembre de 2009

Es crea a Barcelona el primer banc de teixits pediàtrics d’Europa

roda-de-premsa-amb-testimonis2
Actualment la demanda de teixit pediàtric supera la capacitat de distribució. De fet només l’1,5% dels donants són pediàtrics. Aquesta iniciativa té com objectiu promoure la donació pediàtrica en tot el territori espanyol i donar resposta a les necessitats d’aquests pacients. Hi haurà una xarxa a nivell estatal, gestionada des de Barcelona, per donar servei a altres hospitals o unitats pediàtriques del país.

El nombre de trasplantaments pediàtrics d’òrgans i teixits ha crescut molt als darrers 20 anys. Un millor coneixement científic del rebuig unit a la disponibilitat de nous mètodes de diagnòstic precoç de les complicacions ha fet del trasplantament un tractament amb resultats més que òptims. En el camp de la pediatria, l’ús de teixit tractat d’una determinada forma pot condicionar la vida d’un nen receptor i constituir un determinant fonamental per al seu procés curatiu.

Tractar malalties oculars, tumors ossis o cremades de gravetat en nens de vegades requereix d’un tipus de teixit molt específic (còrnies de mida petita, fragments d’ossos, pell més fina, etc.) que no sempre es troba en els bancs de teixits actuals, ja que són molt pocs els teixits generats a partir de donants pediàtrics o distribuïts per a pacients pediàtrics. Actualment la demanda de teixit pediàtric supera la capacitat de distribució dels bancs; de fet tan sol el 1,5% dels donants multiteixits (ós i còrnia) són donants d’edat pediàtrica.

Un moment després de la signaturaPer donar resposta a les necessitats d’aquest tipus de pacient, s’ha creat a Barcelona el primer banc de teixits pediàtrics d’Europa; una iniciativa que sorgeix gràcies a un conveni de col·laboració entre dos hospitals de la capital catalana, l’Hospital materno-infantil de Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic de Barcelona, a través de la Transplant Service Foundation (TSF). El banc de teixits pediàtrics i la necessitat de sensibilitzar a la població de la importància de la donació pediàtrica, compta amb el recolzament de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), l’Organització Nacional de Trasplantament (ONT), i els principals bancs de teixits d’Espanya, ubicats a València, País Basc, Astúries, La Corunya, Andalusia i Balears.

L’acte de signatura ha tingut lloc aquest matí a Barcelona, a l’Hospital Sant Joan de Déu, i ha comptat amb la presència del Dr. Manel de Castillo, gerent d’aquest hospital; el Dr. Raimon Belenes, conseller delegat de l’Hospital Clínic de Barcelona; la Dra. Blanca Miranda, directora de la TSF i coordinadora de trasplantament del Clínic; la Dra. Roser Deulofeu, directora de l’OCATT; i el Dr. Antonio Palomeque, cap de la UCIP i coordinador de transplantament de l’Hospital Sant Joan de Déu; acompanyats del Dr. Ramon Huguet, cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, i la Dra. Anna Fernández, responsable de la secció de Superfície Ocular del servei d’Oftamologia del mateix hospital, que van presentar casos clínics d’èxit en pacients trasplantats d’os i còrnia. A més de diverses personalitats destacades al món del trasplantament a Catalunya, l’acte ha comptat amb la participació de la família d’un nen receptor, present a la sala.

El servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu ha requerit teixit ossi provinent de donant multiorgànic en 70 casos de reconstrucció d’extremitats en què la resecció del tumor era d’una grandària que feia impossible recórrer a donants vius. En alguns casos els cirurgians han fet servir aquest teixit per reconstruir l’extremitat afectada pel tumor i en d’altres per poder implantar-li una pròtesi que evités l’amputació del membre.

Actualment, i davant l’escassetat de donants pediàtrics, un alt percentatge del teixit ossi que s’utilitza en aquests procediments prové de donant multiorgànic adult que s’ha d’adaptar i remodelar a les característiques de l’infant.

El departament de Superfície Ocular del servei d’Oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Déu fa trasplantaments de còrnies des de l’any 1995 a infants afectats d’alteracions oculars congènites o adquirides. Entre el 1995 i el 2007, ha dut a terme 36 trasplantaments de còrnia a nens i adolescents d’edats compreses entre els cinc mesos i els 21 anys d’edat. Un percentatge elevat de les còrnies que es fan servir en aquests moments són de donants adults encara que no és l’opció ideal perquè  les còrnies no són de la mateixa qualitat, han “envellit”, fet que empitjora l’èxit del trasplantament en l’infant receptor.

Un altre servei pediàtric que ha realitzar trasplantaments de teixit en els darrers anys ha estat el de Cirurgia Cardíaca, amb 10 casos des del 2003. Concretament d’homoempelts d’artèria pulmonar en nens amb cardiopaties congènites, com l’atrèsia pulmonar.

Pel que fa als donants, el més habitual és el donant multiòrgans. Apart de les còrnies i els ossos, també es poden conservar i, posteriorment trasplantar, vàlvules cardíaques, artèries, aorta, tendons i pell. L’Hospital Sant Joan de Déu, centre autoritzat per l’extracció pel Departament de Salut, va registrar l’any passat 6 donacions de teixits pediàtrics. Cal tenir en compte, que una tercera part dels familiars de possibles donants pediàtrics no accepten fer la donació d’òrgans o teixits.

Instal·lacions a Sant Boi

El banc de teixits pediàtrics que té les seves instal·lacions dins del recinte de Sant Joan de Déu-Serveis de Salut Mental, a Sant Boi de Llobregat (Barcelona), sota la gestió de la Transplant Service Foundation (TSF), tindrà una estructura organitzativa definida que, al mateix temps, servirà com a plataforma de formació i d’investigació professional en el camp del processament de teixits pediàtrics.

Així mateix, col·laborant amb la OCATT, es desenvoluparan activitats encaminades a promocionar la donació de teixits. Es faran possibles els desplaçaments dels equips per la realització d’extraccions per tal que no es perdi cap possibilitat d’obtenció de teixit pediàtric.

Cal destacar que amb aquesta iniciativa es desenvoluparà una xarxa de treball que uneixi els diferents bancs de teixits del nostre país, per tal d’ampliar l’eficàcia en la cobertura de la necessitat creada de teixit per a ús en pediatria, no només en el dia a dia dels usos terapèutics sinó per avançar més ràpidament en la implantació de nous desenvolupaments, ampliació dels criteris d’acceptació de teixit, nous mètodes de tractament i preservació del teixit i de noves indicacions que, de manera aïllada portaria molt més temps.

El nou banc de teixits pediàtrics comptarà amb un sistema d’Intranet, per tal que els centres hospitalaris de tot el territori espanyol puguin consultar la disponibilitat i possibilitat de distribució de teixits, així com per conèixer les necessitats d’altres centres. Aquesta xarxa té també com a objectiu l’aproximació i el contacte eficient amb altres bancs de teixits d’Europa.

La Transplant Service Foundation en xifres

Amb més de 15 anys d’experiència, la TSF del Hospital Clínic de Barcelona es dedica a la donació, obtenció,  processament, distribució i seguiment d’òrgans i teixits humans per a trasplantament. Des d’on s’han realitzat més de 6.000 procediments  de donació, més de 4.500 coordinacions de trasplantament d’òrgans sòlids, i s’han distribuït més de 100.000 teixits amb les millors garanties de seguretat i qualitat.

Dades de processament i distribució de teixits del 2002 al 2008:

16% Distribució de còrnies de l’Estat
40% Distribució d’osteotendinós de l’Estat
50% Distribució de cardio-vascular de l’ Estat

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  5 Comentaris

  1. celeste jiménez martinez

   Quisiera saber como puedo informarme de los avances sobre
   tratamientos de la mácula y la retina que el Dr. R. Casaroli lleva
   a cabo en el Clínic de Barcelona. Mi innterés es hacia mi madre,
   debido a que padece una DMAE SECA hace años y quisiera poder entrar
   en el grupo de pacientes de investigación. Gracias anticipadas

   • Apreciada Sra. Jiménez,

    Nosotros desde hace 2 años tenemos una Unidad de Degeneración Macular en el ICOF (Hospital Clínic). No obstante, los trabajos más novedosos sobre terapia celular que estamos desarrollando están enfocados en la patología de la córnea y de la superficie ocular. Igualmente, existen muchos adelantos en el campo de la Degeneración Macular Asociada a la Edad (DMAE) pero los tratamientos más efectivos e innovadores son para el tipo de DMAE húmeda (neovascular o exudativa).

    Desafortunadamente, todavía, no existe un tratamiento efectivo y comprobado para la DMAE seca (atrófica) aunque se están llevando a cabo muchos ensayos clínicos con fármacos experimentales para esta forma clínica de DMAE. En cualquier caso, ahora mismo no hay ninguno de estas caracetrísticas en el Clínic. En nuestra Unidad, disponemos de los principales fármacos y tratamientos para la DMAE húmeda, y estamos aguardando las novedades que en breve, muy probablemente, aparecerán para la forma seca.

    Les deseamos lo mejor,

    Dr. Ricardo Casaroli
    Institut Clínic d’Oftalmologia

  2. Albert

   Lei hace un par de años que se hacian pruebas para perder peso con
   TUNGSTAT SODICO. A dia de hoy se sabe algo mas?, tengo 63 años y
   peso 135 Kg.operado de cancer de colon, por lo que no quisiera
   volver a pasar por el quirofano. Gracias

   • Apreciado Sr. Albert, disculpe la demora en la respuesta. Su comentario se publicó en un post no relacionado y nos pasó por alto.

    Es cierto que las investigaciones con el Tungstato Sódico siguen desde hace años. En cualquier caso, existen muchas alternativas para el control de peso. Le recomendamos que comente con su equipo médico sus dudas y siga sus recomendaciones para una mejor calidad de vida.

    Esperamos que se encuentre bien,

    Dirección de Comunicación Corporativa

  3. clyde croci

   tengo un hermano de 18 años se quemo con 7 años el 94% del cuerpo
   de cuarto grado y se salvo milagro o ciencia no lo se me interesa
   que su caso se vea por que tiene muchas cicatrices y me gustaria
   que tenga menos ya que en el hospital de quemados de argentina se
   trato de la mejor manera pero queiro que este mejor. gracias!