Categories

Entrada publicada a:

divendres, 2 de octubre de 2009

El receptor CD5 és clau en la generació de limfòcits T-reg

El receptor CD5 és clau en la generació de limfòcits T-reg

Un treball IDIBAPS publicat a la revista European Journal of Immunology, revela la importància del receptor limfocitari CD5 en la generació de cèl•lules T reguladores naturals (Treg-n). Aquestes cèl•lules són una subpoblació limfocitària implicada en el control de les respostes autoimmunitàries. Es tracta d’un treball col•laboratiu internacional, liderat per la Dra. Glòria Soldevila, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), que actualment realitza una estada sabàtica d’un any a l’IDIBAPS – Hospital Clínic de Barcelona. Han participat en l’estudi l’equip IDIBAPS Immunoreceptors del Sistema Innat i Adaptatiu, liderat pel Dr. Francisco Lozano, així com altres equips del Centre Hospitalier Universitaire Necker (París, França) i la University of Alabama at Birmingham (USA).

Els timòcits són cèl•lules indiferenciades del timus, que en el seu procés de selecció es converteixen fonamentalment en limfòcits que reconeixen antígens estranys. No obstant, també hi ha una petita proporció de timòcits que es converteix en cèl•lules T reguladores naturals que inhibeixen la resposta a autoantígens i, per tant, prevenen l’aparició de patologia autoimmunitària. Aquestes cèl•lules Treg es caracteritzen per una elevada expressió de receptor CD5 en la seva membrana, a part de la coneguda expressió del gen FOXP3 i del receptor de l’IL-2 (CD25). Segons els resultats d’aquest estudi, tant l’absència d’expressió de CD5 com l’excés d’aquesta, reportat per altres grups, són factors que indueixen l’apoptosi de les cèl•lules T. Per a què els limfòcits es diferenciïn correctament cal una expressió molt ben regulada d’aquest receptor, que cobra una gran importància en la quantitat i la qualitat de la producció de cèl•lules Treg-n.

En un els seus experiments, els investigadors de la UNAM i l’IDIBAPS van emprar ratolins deficients pel gen CD5 (knockout). Van observar que aquests ratolins presenten un timus de mida reduïda en créixer, ja que li manca la regulació exercida per CD5. Hi ha més apoptosi de limfòcits T “verges” i un nombre més gran de cèl•lules Treg, que necessiten un major grau d’activació del seu receptor d’antigen per a la seva maduració. Els resultats publicats permeten conèixer millor el procés de creació de les cèl•lules T reguladores.

La Dra. Soldevila romandrà durant un any a l’equip IDIBAPS encapçalat pel Dr. Lozano, en part gràcies a un ajut de l’AGAUR per a estades de professors i investigadors visitants a Catalunya (2009-PIV). Aquesta estada permetrà consolidar la productiva col•laboració iniciada en els darrers anys.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. telly carrion

   soy de peru residente de anatomia patologica me paree interesante
   el apoorte gracias saludos alo colegas .