Categories

Entrada publicada a:

dimarts, 8 de setembre de 2009

Una nova combinació terapèutica augmenta la supervivència en Leucèmia Limfàtica Crònica

Dr. Emili Montserrat i Dr. Francesc Bosch

La Leucèmia Limfàtica Crònica (LLC) és un dels tumors més freqüents en adults i representa un 30-40% del total de les leucèmies. Es caracteritza per l’acumulació lenta i progressiva de limfòcits B a la sang, la medul·la òssia i els teixits limfoides i no es pot curar amb els tractaments convencionals. L’estudi que publica el Journal of Clinical Oncology s’ha dut a terme en el marc del Grup Espanyol de Leucèmia Limfocitària Crònica (GELLC) i està encapçalat per investigadors del Clínic-IDIBAPS: el Dr. Francesc Bosch, el Dr. Pau Abrisqueta i la Dra. Neus Villamor, del Servei d’Hematologia, i el Dr. Emili Montserrat, director de l’Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques (ICMHO) del mateix centre. A l’article els investigadors hi proposen una nova combinació de fàrmacs quimioterapèutics amb un anticòs monoclonal. La malaltia va remetre sense deixar restes del tumor en un 46% dels pacients que van participar en l’estudi.

L’estudi s’ha portat a terme en diferents hospitals de l’estat espanyol i s’hi han inclòs 72 pacients de menys de 70 anys. El tractament va consistir en l’administració d’una combinació de tres fàrmacs per quimioteràpia, Fludarabina, Ciclofosfamida i Mitoxantrona (FCM), amb un anticòs monoclonal, el Rituximab (R). Els pacients van rebre el tractament durant sis cicles, com a màxim,  i es va avaluar la resposta durant els tres mesos posteriors.

Els resultats demostren que el tractament amb R-FCM té una elevada eficàcia amb pacients amb LLC no tractats amb anterioritat. En un 82% dels pacients hi ha una remissió completa de la malaltia i, d’aquests, un 46% presenten malaltia residual negativa, el que implica que no queden restes de tumor a l’organisme. Es tracta d’una de les taxes més altes de recuperació i, juntament amb la baixa toxicitat que comporta, la combinació R-FCM es postula com la millor teràpia fins al moment. Tot i així, fan falta assajos clínics més extensos, que ja s’estan realitzant a països com Anglaterra o França, per comparar l’eficàcia d’aquest tractament amb la d’altres combinacions. Amb aquests resultats es consolida el concepte de la quimioimmunoteràpia com la millor opció terapèutica per a aquest tipus de leucèmia.

En una segona fase de l’estudi, s’està provant una teràpia de manteniment per administrar Rituximab cada tres mesos durant dos anys, després d’una avaluació exhaustiva de la resposta al R-FCM. L’objectiu és que el tumor no es reprodueixi i perllongar el temps amb malaltia residual negativa. Aconseguint això, la qualitat de vida dels pacients milloraria de forma considerable.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  3 Comentaris

  1. carmen

   A mi marido le han diagnosticado leucemia linfatica cronica
   necesito ayuda para que mejore en la evoluccion de esta enfermedad
   que nosotros desconocemos pero que el nombre ya es bastante
   horrible espero respuesta gracias

  2. cristobal quintero castro

   soy cubano tengo 59 de edad y tengo leucemia linfatica cronica y
   quiero que me ayuden estoy dispuesto a participar en las prueba
   como paciente ,trabajo en angola con una empresa portuguesa y
   necesito que me ayuden, cristobal

  3. Horst Hiledebrandt

   he leido el artículo arriba expuesto y encontrándome en la
   situación de enfermo (70 años) de LLC, se me ha recomendado un
   tratamiento con Rituximab. La pregunta es, se puede hacer el
   tratamiento solo con este fármaco o debe hacerse junto con los tres
   fármacos para quimioterapia