Categories

Entrada publicada a:

dijous, 17 de setembre de 2009

El IPTi redueix en un 30% els episodis de malària clínica en nens africans menors d’un any

Clara Menéndez, John Aponte i Andrea Egan durant la roda de premsa

La malària representa una de les majors cargues de malaltia a l’Àfrica, que suposa, a la vegada, una causa important de subdesenvolupament econòmic. Durant l’any 2006, aquest continent va patir el 86% dels 247 milions de casos de malària registrats en tot el món. Aquesta malaltia afecta especialment als grups de població més vulnerables, com són els nens menors d’un any, en els que es concentra anualment al voltant de 20 milions de casos de malària. Aquest grup poblacional pateix a més les formes més greus de la malaltia. Cada 30 segons un nen mor de malària.

No obstant això, un terç dels casos de malària que es produeixen en els menors d’un any (un 30%), podria evitar-se utilitzant una eina segura, assequible i senzilla: el Tractament Preventiu Intermitent de la malària en nens o IPTi, amb el fàrmac sulfadoxina-pirimetamina (SP) o IPTi-SP. Això ha estat demostrat a través d’un consorci internacional, el Consorci IPTi, format per més de 20 institucions de l’Àfrica, Europa i Estats Units, la OMS i UNICEF, els resultats del qual publicarà el pròxim 17 de setembre la revista The Lancet.

L’IPTi és una iniciativa desenvolupada per investigadors del Centre d’Investigació en Salut Internacional de Barcelona  (CRESIB, Hospital Clínic-Universitat de Barcelona, IDIBAPS), que en la seva fase inicial, i gràcies al finançament de la Fundació Banco Bilbao Vizcaya Argentaria BBVA, la AECID i la OMS, portaren a terme dos assajos clínics a Tanzània i Moçambic. Posteriorment, per la realització d’estudis similars a gran escala es va constituir el Consorci IPTi, coordinat per investigadors del CRESIB entre els que s’hi troben els Drs. Pedro L. Alonso, Clara Menéndez i John Aponte.

Portada RevistaL’estudi que publica The Lancet és una anàlisi global (metanàlisi) de sis assajos clínics realitzats en quatre països africans, durant nou anys (entre1999 i 2008), en els que hi varen participar gairebé 8.000 nens. Globalment, l’IPTi amb SP va reduir la malària clínica un 30%, els ingressos hospitalaris un 22% i l’anèmia un 21%. Els resultats d’eficàcia obtinguts en els estudis individuals es varen tornar a analitzar pels estadístics de cada un dels sis assajos, i un panell independent d’experts en seguretat i farmacovigilància a l’Àfrica va realitzar un anàlisi de seguretat. Així, aquest metanàlisi amb IPTi-SP proporciona, fins a la data, la major evidència de que aquesta estratègia és efectiva per prevenir la malària en nens africans menors d’un any d’edat.

A la vista dels resultat obtinguts en aquest estudi, investigadors experts afirmen que si l’IPTi-SP s’expandeix a altres països africans, es podria prevenir cada any 6 milions de casos nous de malària en el grup de població més vulnerable de la malaltia, els nens menors d’un any. Segons la Dra. Clara Menéndez, que lidera l’estudi: “Els resultats d’aquesta investigació confirmen el potencial del IPTi utilitzant SP, aquest mètode pot implantar-se ràpida i fàcilment a través dels programes d’immunització existents de la OMS, salvant això desenes de milers de vida a l’Àfrica cada any”. El Dr. Pedro L. Alonso, investigador principal, director del Secreteriat del IPTi en el CRESIB (Hospital Clínic-Universitat de Barcelona) i catedràtic del Dept. de Salut Pública de la UB, afirma que: “L’IPTi proporciona una valuosa contribució als esforços per lluitar contra la malària i per això els responsable de la presa de decisions a nivell polític, i els directors dels Programes de Control de la Malària haurien de considerar la seva adopció immediata i la integració en els programes existents”.

Per altra banda, un altre estudis portat a terme al Nord de Tanzània mostra que, en àrees on existeix una resistència molt elevada del paràsit de la malària al fàrmac SP, la intervenció no va resultar eficaç, el que fa necessari l’ús d’altres antimalàrics alternatius. En aquest mateix estudis es va comprovar que l’antimalàric mefloquina, que té una acció prolongada molt semblant a la del SP, redueix la incidència de malària clínica en nens menors d’un any en un 38%. Per tant, és una prioritat en el control de la malària, especialment a l’Àfrica, accelerar el desenvolupament d’altres fàrmacs que actuen de manera semblant al SP i la mefloquina, és a dir de llarga durada, per utilitzar-los com a IPTi.

Sobre l’IPTi

L’IPTi és l’administració d’un comprimit antimalàrics en nens, dues o tres vegades en el primer any de vida. Pot administrar-se al mateix temps que els programes de vacunació establerts, com el Programa Ampliat d’Immunització de l’OMS. És econòmicament assequible (cada dosi costa entre 0,15 $ – 0.23 $) i cost efectiu.

L’IPTi amb SP ha estat revisat per un comitè del US National Academy of Sciences’ Institute of Medicine i un Grup Expert Tècnic de l’Organització Mundial de la Salut (OMS); aquests comitès recomanen que hauria de considerar la seva implementació en àrees amb nivells de transmissió de la malària moderada a alta, així com en àrees amb nivells baixos o moderats de resistència del paràsit a la SP.

Sobre el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB)

El CRESIB és un centre de recerca en salut global desenvolupat per diverses institucions de primer ordre, acadèmiques i d’investigació biomèdica de Barcelona (Universitat de Barcelona, Hospital Clínic de Barcelona, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)), que juntament amb la Generalitat de Catalunya, pretén donar resposta als nous reptes en la salut internacional del segle XXI.

La missió del centre és desenvolupar recerca rellevant a nivell internacional per millorar la salut de les persones que viuen a o migren d’àrees del món amb recursos limitats. La seva activitat es desenvolupa en quatre pilars bàsics: la recerca, la formació i creació de capacitats, i la cooperació i assistència tècnica i sanitària. El centre manté col•laboracions estratègiques a Moçambic (Centre de Investigaçao em Saude de Manhiça-Fundaciçon Manhiça), Marroc (Ministeri de Salut, Programa de Salut Materno infantil) i Bolívia (Ministeri de Salut-Universidad Mayor de San Simón de Cochabamba) entre d’altres.

Per a més informació: www.cresib.cat

Sobre els assaigs de l’anàlisi global

Els assaigs clínics es van dur a terme a Moçambic, Gabon, Tanzània i Ghana i involucrar a les següents organitzacions d’Àfrica i Europa: el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB, Hospital clínic-Universitat de Barcelona), a Espanya, el Centre de Investigaçao em Saude de Manhiça, a Moçambic, la Universitat de Tübingen, a Alemanya, el Ifakara Health Research Development Centre, a Tanzània, la Universitat de Witwatersrand, a Johannesburg, Sud-àfrica, l’Institut de Medicina Tropical i Salut Internacional, Charité; la Universitat de Medicina de Berlín, Alemanya, el Centre de Recerca en Salut de Kintampo, Servei de Salut de Ghana / Ministeri de Salut, de Ghana, la London School of Higiene and Tropical Medicine, Londres, Regne Unit; l’Hospital Albert Schweitzer, de Lambaréné, Gabon; l’Institut Bernahrd Nocht de Medicina Tropical, a Hamburg, Alemanya, el Swiss Tropical Institute, Basel, Suïssa.

Sobre l’assaig a Tanzània del Nord

L’assaig es va dur a terme en dos centres del nord de Tanzània: Korwege i Same, per les següents organitzacions: Department of Infectious and Tropical Diseases, London School of Higiene and Tropical Medicine, Londres, Regne Unit; el Nacional Institute for Medical Research, Centre de Tanga, Tanga, Tanzània; i el Kilimanjaro Christian Medical College, Moshi, Tanzània.

Sobre el Consorci IPTi

El Consorci IPTi està constituït per centres líders en recerca de la malària a l’Àfrica, Europa, Estats Units i Papua Nova Guinea, incloent-hi: l’Hospital Albert Schweitzer, Lambaréné, Gabon; el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB, Hospital Clínic – Universitat de Barcelona), Espanya; la Case Western Reserve University, Cleveland, EUA; els Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, EUA; el Ifakara Health Research and Development Centre, Ifakara, Tanzània; l’Institut de Recherche pour le Développement, Dakar , Sénégal; el Kenya Medical Research Institute, Kisumu, Kenya; el Kilimanjaro Christian Medical Centre, Moshi, Tanzània; la London School of Hygiene and Tropical Medicine, Londres, Regne Unit; el Manhiça Health Research Centre, Manhiça, Moçambic; el National Institute for Medical Research, Amani, Tanzània; el PNG Institute of Medical Research, Goroka, Papua Nova Guinea; el Swiss Tropical Institute, Basel, Suïssa; la Université Cheikh Anta Diop de Dakar, Dakar, Senegal; la University of Copenhagen, Copenhaguen, Dinamarca; la Universitat de Tübingen, Tübingen, Alemanya; el Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, University of Melbourne, Austràlia; la World Health Organization (WHO), i la United Nations Children’s Fund (UNICEF).

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. Montse Borrás

   M’agradaria poder col.laborar econòmicament amb aquesta causa i
   volia que m’informesin si hi ha alguna Fundació, ONG…on hem podes
   dirigir. Moltes gràcies,

   • Estimada Sra. Borràs,

    queremos agradecerle su generoso interés por la investigación en malaria que llevamos a cabo desde nuestro centro. Antes que nada nos gustaría, siempre que a Ud. le parezca bien, poder hablar personalmente, para lo cual puede contactar con nosotros a través del teléfono: 932 27 54 00 ext.4113 o de mi correo (cristina.decarlos@cresib.cat).

    Saludos cordiales,

    Cristina de Carlos
    Comunicación CRESIB