Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 30 de setembre de 2009

El Clínic promou la prevenció del càncer de còlon entre els treballadors de la Tresoreria de la Seguretat Social

El Clínic promou la prevenció del càncer de còlon entre els treballadors de la Tresoreria de la Seguretat Social

L’Hospital Clínic de Barcelona ha signat avui un conveni amb la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) per tal d’impulsar el programa de cribratge del càncer de colon entre els seus treballadors de la seva direcció provincial de Barcelona, després de guanyar un concurs públic amb aquesta administració. Es tracta d’un programa que ofereix el Clínic en aquells treballadors i treballadores de la Tresoreria que tinguin entre 50-65 anys per prevenir el càncer de còlon i recte, el càncer més freqüent en homes i dones. El programa consisteix en la realització d’una prova que detecta la sang en femta no visible a simple vista i les posteriors exploracions en cas de necessitat, així com l’atenció individualitzada a les persones amb un risc incrementat en funció dels seus antecedents familiars i personals de càncer. El nombre total de treballadors de la Tresoreria que podrà acollir-se a aquest programa es de 400.

L’acte de signatura del conveni ha tingut lloc avui dimecres a l’Hospital Clínic, i ha comptat amb la presència, entre altres, del Sr. Mateo Albillos, director provincial TGSS; el Dr. Raimon Belenes, conseller delegat de l’Hospital Clínic, acompanyat pel Dr. Josep Maria Piqué, subdirector general, la Sra. Anna Mirò, gerenta, i el Dr. Josep Brugada, director mèdic del mateix centre; i el Dr. Antoni Castells, cap del Servei de Gastroenterologia i coordinador del programa de cribratge a l’hospital.

El programa té com a principal objectiu prevenir i reduir els casos de mortalitat derivat del càncer de còlon. Si es detecta a temps, és molt fàcil de tractar i les probabilitats de curació són molt elevades, ja que no acostuma a causar cap molèstia fins que la malaltia no està molt avançada. Per aquest motiu, els hàbits i consells per a un benefici són no abusar de l’alcohol i el tabac, fer exercici i mantenir una dieta equilibrada que faciliti el trànsit intestinal.

El diagnòstic precoç, entre les dones i els homes de 50 a 65 anys sense antecedents personals o familiars de càncer, consistirà en recollir una petita mostra de femta, que posteriorment s’analitzarà si hi ha sang no visible a simple vista a la mostra. La presència de sang no implica, la majoria de vegades, tenir càncer.

Obtenir un resultat negatiu de la prova, indica que és molt poc probable que tingui càncer de còlon, encara què no és exacte al 100%. Per això, es recomana si es tenen molèsties consultar al metge. En canvi, si el resultat és positiu serà perquè s’ha trobat indicis de sang i, en la majoria de casos, una alteració benigna com poden ser hemorroides o un pòlip que s’haurà d’eliminar. La recomanació que fa l’Hospital Clínic és una exploració de l’interior del budell mitjançant una colonoscòpia que, sempre, es fa amb sedació; i el risc de complicació d’aquesta exploració és baix.

A les persones amb un risc incrementat de patir un càncer de còlon en funció de la seva història familiar i/o personal, la realització periòdica d’una colonoscòpia acostuma ser l’estratègia més adient, mentre que en algunes ocasions és necessari efectuar anàlisis genètiques per avaluar-ne més acuradament el seu risc i el dels seus familiars.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. Bris de tratamiento para hemorroides

   Me parece excelente esta iniciativa, cada vez mas gente está
   sufriendo de este mal y se debe hacer algo urgentemente. La
   hemorroide son una enfermedad muy ligada a los problemas del colon.