dimecres, 15 de juliol de 2009

La cooperació entre institucions impulsa la creació d’un centre especialitzat d’atenció a l’adult amb malaltia de Chagas a Cochabamba (Bolívia)

El Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona-Hospital Clínic i l’ACCD impulsen la creació d’un centre especialitzat en la malaltia de Chagas a Cochabamba (Bolívia)

Un elevat percentatge de la població boliviana n’està infectat i aproximadament un 30% d’aquesta patirà afectació cardíaca i/o digestiva. El projecte està liderat per especialistes de la Universitat Mayor de San Simón de Cochabamba i del Centre de Recerca de Salut Internacional de Barcelona (CRESIB, Hospital Clínic de Barcelona-UB), a través de la Fundació Clínic, i compta amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). L’objectiu és la creació d’un centre d’assistència i docència que permeti avançar en investigació i optimitzar el diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia.

Com a resultat d’un projecte de cooperació liderat per investigadors de la Universitat Mayor de San Simón (UMSS), el CRESIB (Hospital Clínic-Universitat de Barcelona) i l’ACCD, neix el Centre Especialitzat d’Atenció a l’Adult amb el mal de Chagas a Cochabamba, Bolivia, un dels països més afectats per la malaltia. L’acte d’inauguració, que ha tingut lloc ahir a Cochabamba, ha comptat amb la presència del Dr. Joaquim Gascon, cap de secció de Medicina Tropical de l’Hospital Clínic de Barcelona-CRESIB; el Dr. Faustino Torrico, catedràtic de la Universidad Mayor de San Simón i coordinador del Centre a Bolívia; Lluís Basteiro, representant a Bolívia de l’ACCD; i Mirko Rojas, director del Pla Nacional de Control de Chagas del Ministeri de Salut de Bolívia.

L’objectiu del projecte és intercambiar models de gestió, prenent com a referent el consultori monogràfic de Chagas de l’Hospital Clínic de Barcelona, així com  promoure projectes d’investigació i compartir grups de treball. Per tot això, el metge responsable de l’atenció a pacients amb Chagas a la plataforma de Cochabamba, el Dr. Jimy Pinto, que tindrà un equip inicial de suport de dues persones, va fer una estada en el centre català, fet que va suposar l’intercanvi d’experiències en la gestió de la patologia i en la utilització de tècniques diagnòstiques avançades en cardiologia i de l’aparell digestiu. El centre compta amb tres consultoris, un espai de farmàcia, un laboratori i una sala per a equipaments bàsics per a l’avaluació clínica dels infectats com són l’electrocardiògraf i l’ecocardiògraf.

cimg0074_250La malaltia de Chagas ha estat, fins no fa gaire temps, exclusiva de zones rurals de països de l’Amèrica Llatina, essent Bolívia un dels països més afectats. Però com a resultat de la globalització de la malaltia i dels fluxos migratoris, la malaltia de Chagas ja és també una realitat a Catalunya. Per tant, ja és motiu d’estudi per part d’investigadors del CRESIB-HC, que continuen sumant esforços en la lluita contra aquesta patologia. Prova d’això és el recent estudi publicat per la revista Clinical Infectious Diseases i liderat pel Dr. Gascon, en el qual s’evidencia la presència de la malaltia i de la transmissió del paràsit de mares a fills durant l’embaràs.

El projecte de col·laboració entre les institucions bolivianes i catalanes també tindrà com a resultat l’abordatge de la malaltia de Chagas a Barcelona. Gràcies a aquest nou centre, els investigadors esperen trobar solucions globals per combatre la patologia, tant en països endèmics com no endèmics. La creació d’aquest nou centre s’emmarca en  les directrius del Pla Nacional de Control de Chagas del Ministeri de Salut de Bolívia. Aquesta iniciativa contribueix de manera rellevant a consolidar una acció de salut pública que afecta amdues zones i que respon a problemes endèmics en el cas de Bolívia i a nous reptes sanitaris a Catalunya.

Sobre la malaltia de Chagas

La malaltia de Chagas està provocada per un paràsit anomenat Trypanosoma cruzi, que requereix d’un artròpode conegut com a vinchuca, per transmetre’s. A més, hi ha risc de contagi mitjançant transfusions de sang i trasplantaments d’òrgans i, tot i que el paràsit no es transmet per contacte personal, sí que ho pot fer de mares a fills, durant la gestació. Per això és necessari detectar les portadores del paràsit, per poder detectar de manera precoç els nens infectats i poder administrar el tractament adequat.

La malaltia de Chagas es caracteritza per tenir una fase aguda; una fase anomenada indeterminada, en la qual els afectats no tenen símptomes, i que pot durar de 10 a 25 anys; i una fase crònica que afecta un 30-40% dels infectats, en la qual es manifesten les complicacions cardíaques i/o digestives de la malaltia.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  4 Comentaris

  1. miguel cardona

   soy paciente del Dr. Jimy Pinto. He terminado el tratamiento de 90
   dias, pero no estoy mas en Bolivia. Quisiera saber que pasos debo
   seguir apartir de ahora.

  2. Lidia

   Tengo un hijo de 13 años y le diagnosticaron chagas el estaba
   recibiendo el tratamiento pero le dio una reaccion alergica ,luego
   le dieron un antialergico y sucedio lo mismo ahora ya no se que
   hacer , hace mas de año y medio que estoy tratando de que haga su
   tratamiento ,no se donde llevarlo pues me dicen que debo esperar
   pero no se que ? debo esperar y el tiempo esta pasando ,por favor
   les pido ayuda ya que no se que hacer, ni donde ir . GRACIAS y
   ojala y puedan ayudarme…..

   • Apreciada Lidia,

    lo hemos consultado con el Dr. Joaquim Gascón, y al tratarse de un niño de 13 años su hijo debería visitarse en un servicio de Pediatría. Si vive usted en Catalunya, puede recurrir a la Dra. Fumado, del Hospital Sant Joan de Déu, o al Dr. Antoni Soriano, que visita en el Hospital Joan XXIII de Tarragona. Si vive fuera de Catalunya, o incluso en el extranjero, la única cosa que podemos hacer es facilitarle toda la información que esté a nuestro alcance.

    La contactaremos en breve en el correo electrónico que nos facilitó a través del Bloc.

    Saludos,

    Àlex Argemí
    Direcció de Comunicació Corporativa IDIBAPS – Hospital Clínic

  3. pedro flores

   si pudieran informarme sobre le enfermedad de fibrosis pulmonar mi
   madre la esta padeciendo y quisiera saber mas al respecto sobre los
   ultimos avances en esta enfermedad