dilluns, 15 de juny de 2009

Augmenta la taxa de nounats amb Chagas en la població immigrant

Augmenta la taxa de nounats amb la malaltia de Chagas en la població immigrant

El 3,4% de les dones llatinoamericanes que donen a llum a Barcelona estan infectades, mentre que  la taxa de transmissió als nadons és del 7,3%. El treball l’encapçalen especialistes de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigadors del Centre de Recerca de Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), referent mundial en Salut Internacional. Els programes de cribratge en dones embarassades ajuden a detectar de forma precoç als nens infectats i permetran l’administració del tractament adequat.

La malaltia de Chagas s’ha globalitzat. Els fluxos migratoris i la creixent incidència de la Malaltia de Chagas obliguen a països com el nostre, amb una llarga tradició d’acollida de població llatinoamericana, a lluitar contra aquesta patologia, abans exclusiva de països de Llatinoamèrica. A Espanya uns 68.000 inmigrants pateixen la malaltia, i s’estima que hi podria haver uns 1.750 nadons infectats. Investigadors del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona / CRESIB, que posseeix un dispensari monogràfic per a pacients amb aquesta malaltia, s’ha convertit en referent per al tractament i seguiment de la població immigrant, resident a països no endèmics. Prova d’això és la publicació d’aquest treball, publicat en Clinical Infectious Diseases, que evidencia l’augment de la taxa de nounats amb la Malaltia de Chagas a la població immigrant.

En l’estudi van participar un total de 1.350 dones embarassades de Llatinoamèrica residents a Barcelona amb els seus fills nadons. Segons els resultats, el 3,4% de les dones van ser positives per al paràsit Trypanosoma cruzi, responsable de la malaltia de Chagas, i el 7,3% dels nadons de les mares infectades també va ser positiu. En els nadons el tractament és molt eficaç -a prop del 100% -, i és possible evitar que els nens infectats desenvolupin complicacions en l’edat adulta. Per aquest motiu, grups de recerca liderats pel Dr. Joaquim Gascón, cap de Secció del Servei de Medicina Tropical i Salut Internacional de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigador principal del CRESIB, juntament amb el Dr. Oriol Coll, cap de Secció de Salut materna i Fetal del mateix hospital, i adscrit la Facultat de Medicina UB (Dept. d’Obstetrícia i Ginecologia, Pediatria, Radiologia i Anatomia); el grup de Parasitologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, dirigit per la Dra. Montserrat Portús; i investigadors de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, representats per la Dra. Vicky Fumadó, han sumat esforços per encapçalar aquest estudi, que suposa un pas més en la lluita per la malaltia en països no endèmics.

Sobre la malaltia de Chagas

La malaltia de Chagas està provocada per un paràsit anomenat Trypanosoma cruzi, que requereix d’un artròpode conegut com vinchuca o xinxes picudo, per transmetre. Tot i que aquest insecte no es troba al nostre país, hi ha risc de contagi a través de les transfusions de sang i trasplantaments d’òrgans i, encara que el paràsit no es transmet per contacte personal, sí que ho pot fer de mares a fills, durant la gestació. Per això és necessari detectar les portadores del paràsit, per poder detectar de manera precoç als nens infectats i poder administrar el tractament adequat.

La malaltia de Chagas es caracteritza per tenir una fase aguda (moltes vegades asimptomàtica); una fase anomenada indeterminada, en la que els afectats no tenen símptomes, i que pot durar de 10 a 25 anys; i una fase crònica que afecta a un 30 -40% dels infectats, en la qual es manifesten les complicacions cardíaques i / o digestives de la malaltia. Després d’instaurar el cribratge de la malaltia de Chagas en els bancs de sang i teixits, el principal repte del sistema sanitari del nostre país, en relació a aquesta patologia, és instaurar el cribratge en les dones embarassades, per controlar, diagnosticar i tractar de forma precoç i eficaçment els nens infectats.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.