Categories

Entrada publicada a:

divendres, 22 de maig de 2009

Investigadors espanyols comencen a seqüenciar el genoma de la leucèmia

Presentació de les primeres línies de treball del projecte

Ja s’ha iniciat l’estudi de les alteracions genètiques en dos pacients seleccionats. Grups de recerca de vuit institucions treballen de forma multidisciplinària en cinc línies d’acció: bioètica, clínica, mostres biològiques, biologia molecular i bioinformàtica.Es preveu completar tots els estudis en cinc anys, encara que és possible que el coneixement adquirit durant el projecte permeti desenvolupar noves estratègies diagnòstiques i nous fàrmacs anteriorment.

La lluita contra el càncer suposa un dels reptes més importants de la investigació biomèdica. Per això, científics de vuit països, inclosa Espanya, s’han posat d’acord per constituir el major projecte internacional d’estudi de genòmica del càncer creat fins ara: el Consorci Internacional del Genoma del Càncer. Es tracta d’una plataforma mundial que té per objectiu generar un catàleg complet de totes les alteracions del  genoma de 50 tipus de tumors d’alt impacte. Gràcies a aquesta iniciativa, anunciada el novembre del 2008 pel Ministeri de Ciència i Innovació, investigadors espanyols ja han començat aquest mes de maig a estudiar les alteracions genètiques en dos pacients seleccionats. L’objectiu al nostre país és desxifrar la genoma de la leucèmia limfàtica crònica, un dels tumors més freqüents al món occidental i sobre la que Espanya compta amb un ampli reconeixement internacional per les seves investigacions.

En el marc d’aquesta plataforma de cooperació internacional, el Dr. Elías Campo, director clínic del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona, catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona i coordinador espanyol del consorci internacional, ha presentat avui les primeres línies de treball per desenvolupar el projecte. Al seu costat han assistit el Dr. José Navas, director de l’Institut de Salut Carlos III; i el Dr. Ramon Gomis, director de Recerca de l’Hospital Clínic i ded de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Carles Miquel, coordinador del Programa de Recerca i Innovació en Ciències de la Salut .La coordinació d’aquest projecte consolida l’aposta de l’hospital català per la investigació biomèdica, i el situa entre els millors grups d’investigació del món entorn del càncer i la genòmica funcional. Cal destacar la figura del Dr. Emili Montserrat, director de l’Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques, qui ha contribuït històricament en l’estudi de la leucèmia limfàtica crònica en l’Hospital Clínic de Barcelona. Sense el seu treball i el del seu equip no hauria estat possible formar part del consorci internacional.

El projecte, finançat amb 10 milions d’euros pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de l’Institut de Salut Carlos III, constitueix un important desafiament per a la ciència espanyola. Diversos grups d’investigació de vuit institucions de diferents punts d’Espanya treballaran des d’ara i durant cinc anys de forma multidisciplinària sota la coordinació del Dr. Campo. El propòsit és obtenir informació genòmica que permeti millorar el diagnòstic de la malaltia i desenvolupar nous fàrmacs. L’inici de les activitats es va consolidar després d’una reunió el passat 13 de maig a Barcelona, on per primera vegada van coincidir 35 representants de les institucions implicades: la Universitat d’Oviedo, el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia, el Centre d’Investigació del Càncer de Salamanca, la Universitat de Deusto, el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, el Banc Nacional de l’ADN, la Universitat de Barcelona, i l’Hospital Clínic de Barcelona.

Fruit d’aquesta trobada científica es van establir les línies d’investigació prioritàries, així com els cinc grups de treball que donen sentit a la dimensió multidisciplinària del projecte: bioètica, clínica, mostres biològiques, biologia molecular i bioinformàtica. Es pot destacar que en aquesta primera fase, els científics treballen amb tres línies d’investigació. La primera, que durarà uns mesos aproximadament, és la seqüenciació completa del genoma de dos pacients ja seleccionats; en una segona etapa seran seqüenciades zones específiques del genoma, les zones codificants (exoma); i un tercer pas serà l’anàlisi del RNA i les traduccions de les alteracions genètiques. Està prevista l’obtenció de resultats en cinc anys, encara que s’estima que el coneixement científic adquirit durant el desenvolupament del projecte permetrà desenvolupar noves estratègies diagnòstiques i nous fàrmacs amb anterioritat.

Sobre el Consorci Internacional

El Consorci Internacional per a la Genòmica del Càncer va néixer a partir de la reunió de científics de 22 països a Toronto, Canadà, l’any de 2007. En aquell moment es va presentar la necessitat de desenvolupar un estudi a gran escala en l’àmbit de la investigació mèdica i genòmica del càncer. A Espanya, el Ministeri de Ciència i Innovació ha firmat un conveni amb l’Institut de Salut Carlos III. L’activitat investigadora es desenvolupa a través de la Xarxa Temàtica d’Investigació Cooperativa en Càncer (RTICC) que va ser creada el 2003 i reuneix el potencial investigador de 53 centres, amb un total de mes de 1.000 científics i més de 100 hospitals associats. L’estudi compta també amb la participació del centre d’investigació “The Wellcome Trust Sanger Institute” al Regne Unit, un dels líders mundials en l’àmbit de la genòmica.

Leucèmia Limfàtica Crònica

A Espanya, la investigació estarà centrada en la Leucèmia Limfàtica Crònica (LCC), malaltia que representa un 30-40% del total de leucèmies i té unes bases genètiques ja conegudes. La LCC és un càncer dels glòbuls blancs, caracteritzada per un augment lent i progressiu d’aquestes cèl•lules a la sang i a la medul•la òssia. La patologia causa immunosupressió, insuficiència de la medul•la òssia, i provoca finalment la invasió de cèl•lules canceroses en altres òrgans. És el tipus més comú de leucèmia en adults als països occidentals i, en general, és de difícil control amb les estratègies terapèutiques disponibles.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  3 Comentaris

  1. Ricardo

   Estimados Señores,junto con saludarles,les envio desde aca fuerzas
   para que sigan esforzandose y conseguir el tan anhelado avance en
   la cura de esta terrible enfermedad.La LLC debe ser erradicada de
   los seres humanos.Como encargados del proyecto,los felicito.

  2. Alícia - Barcelona

   Moltes gràcies! Aquestes notícies m’omplen d’esperança. Sóc malalta
   de LLC des de fa 4 anys. De moment faig vida normal amb controls
   cada 3 mesos, però la malaltia va avançant. Tinc por, però hi he
   aprés a viure el present molt intensament i a pregar amb esperança
   perquè aquestes investigacions donin al seu fruït aviat i no es
   morí ningú més per la leucèmia. Agraeixo a tots els investigadors i
   associacions, com la Fundació Josep Carreres, per donar-nos amb
   aquestes notícies l’empenta i la força per seguir lluitant cada
   dia. Sense vosaltres no ho podríem fer. De moment, avui no em
   traurà ningú el somriure de la cara. Gràcies des de la medul·la,
   Alícia

  3. SULMA MUÑOZ BENITEZ

   Cordial saludo. Quiero felicitarlos por su excelente trabajo,
   interensantìsimo, se que que con personas como ustedes, el mundo se
   llenara de personas sanas. Gracias por su grandisimo esfuerzo. Soy
   colombiana y adleanto estudios de doctorado, me gustaria contar con
   un tutor de sus instituciones, ya que mi trabajo sera en la
   epidemiologia molecular de la leucemia en el suroccidente
   colombiano. Alguien podria colaborarme? o saben el email de alguien
   que pueda hacerlo? Muchas gracias y nuevamente felcitaciones.