Categories

Entrada publicada a:

divendres, 3 de abril de 2009

El tràfic de proteïnes cap als lisosomes està alterat en la malaltia de Huntington

El Dr. Josep Maria canals i el Daniel Del Toro a la Facultat de Medicina UB

La malaltia de Huntington és una patologia neurodegenerativa hereditària que destrueix de forma progressiva i específica l’escorça cerebral i els ganglis basals del cervell, on les cèl•lules més afectades són les neurones del nucli estriat. Aquesta malaltia es presenta entre els 30 i els 50 anys i es caracteritza per alteracions cognitives, psiquiàtriques i motores. El tret més característic és el moviment exagerat de les extremitats, que provoca en el malalt una conducta totalment invalidant.

Aquesta malaltia està causada per una mutació de la huntingtina, proteïna gran i d’àmplia distribució cel·lular. La huntingtina, que es localitza tant a l’aparell de Golgi com a les vesícules transportadores, interacciona amb motors intracel·lulars i possibilita el moviment de vesícules dins de la cèl•lula. La mutació de la proteïna consisteix en un increment anòmal de més de 35 repeticions de glutamina en el seu extrem N-terminal. Es desconeixen els mecanismes moleculars pels quals aquesta mutació en la huntingtina provoca disfunció i mort neuronal, sobretot en neurones del nucli estriat.

Un equip UB-IDIBAPS, liderat pels Drs. Josep Maria Canals i Jordi Alberch, del Departament de Biología Cel·lular, Immunologia i Neurociències de la Facultat de Medicina, centra des de fa temps la seva recerca en aquest camp. El darrer estudi d’aquest equip, publicat a Molecular Biology of the Cell amb Daniel del Toro com a primer signant, demostra que la mutació de la huntingtina afecta la via lisosomal. En treballs anteriors ja havien posat de manifest que la proteïna intervé en el tràfic de vesícules des de l’aparell de Golgi (The Journal of neuroscience, 2006).

Els nous resultats mostren que quan la huntingtina està mutada els seus nivells disminueixen a l’aparell de Golgi. També baixa la concentració d’una altra proteïna, l’optineurina, impedint la formació d’un complex del que depèn la via secretora. La sortida de proteïnes del Golgi regulada per la clatrina es veu doncs alterada, acumulant-se les vesícules transportadores al voltant d’aquest orgànul. Per visualitzar el procés s’ha utilitzat la tècnica del iFRAP, que consisteix en marcar les proteïnes amb sondes fluorescents i seguir la seva sortida en temps real des de l’aparell de Golgi amb microscòpia confocal.

La principal novetat de la investigació radica en que la huntingtina mutada afecta no només al tràfic de proteïnes cap a la membrana plasmàtica, sinó també cap a la via lisosomal. Aquesta disfunció fa que els lisosomes no rebin els enzims necessaris per realitzar els processos de degradació provocant un increment de vesícules autofàgiques. Les futures investigacions d’aquest equip exploraran el paper de la huntingtina en les alteracions de les vies lipídiques i del colesterol, que també es veuen alterades en la malaltia de Huntington.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  7 Comentaris

  1. José Humberto Jiménez Madrid

   En términos generales se dice que la huntingtina es una proteína
   muy grande. Cuál es en realidad su tamaño en cuanto a aminoácidos
   se refiere? Gracias, por sus comentarios

  2. Wagner

   Hola, soy wagner y soy estudiante de medicina en Guatemala, en este
   momento estoy haciendo un trabajo de investigacion de la biologia
   celular y escogi la enfermedad de huntington y sobre la proteina
   huntingtina y quisiera saber si me pueden ayudar sobre este tema.
   Quisiera saber que problemas proboca la mutacion de este proteina y
   todo hacerca de ella y del gen IT15 del cromosoma 4 que es donde
   afecta esta enfermedad. No se si me podrian ayudar, y posiblemente
   este trabajo de investigacion pueda ser presentado en un congreso
   asi que debo de hacer muy bien hecho, y espero su ayuda. Gracias!!

  3. Anaïs

   Muchas gracias! intentaré ponerme en contacto con él! Anaïs

  4. Anaïs

   Hola! Me llamo Anaïs y soy estudiante de segundo de batxillerato en
   el instituto Olivar Gran de Figueres (Girona). Estoy haciendo un
   trabajo de recerca sobre las mutaciones genéticas y centrandome en
   la enfermedad de Huntington. Para mi trabajo he utilizado el libro:
   “Guía sobre la enfermedad de Huntington” y dentro de este libro he
   encontrado un apartado escrito por Jordi Alberch. Me preguntaba si
   podriais ayudarme en mi trabajo y si podria haceros alguna
   entrevista. Qualquier ayuda me iria muy bien. Gracias! Anaïs

   • Apreciada Anaïs, ¡has elegido un tema muy interesante!

    Puedes encontrar el contacto del Dr. Alberch en el Directorio de la UB. Quizás él pueda ayudarte, aunque es una persona muy ocupada.

    Si no lo consigues escríbele de mi parte a mi compañera Mercedes (mlaborda@clinic.ub.es), a ver si te puede poner en contacto con alguien de la casa que conozca bien esta enfermedad.

    Saludos,

    Àlex Argemí
    Direcció de Comunicació Corporativa IDIBAPS – Hospital Clínic

  5. beatriz

   hola, soy estudiante de medicina en montevideo, uruguay; la verdad
   que el mundo de la neurologia es apasionante, en mi pais se han
   hecho muchos adelantos con respecto a esta aera de la salud,en el
   hospital de Tacuarembo que es un departamento que forma parte de mi
   pais, en este momento estoy cursando neurobioliga y estamos
   tratando todo el tema de movimiento y los ganglios basales; q sigan
   adelante con la investigacion sobre el tema, saludos