Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 18 de març de 2009

La mediació intercultural és clau en l’atenció a mares immigrants


S’ha estudiat quina és la percepció de les mares immigrants en referència a l’atenció sanitària rebuda durant l’embaràs i el part. Les dades indiquen que existeixen diferències en la opinió i les expectatives sobre el sistema sanitari en funció de l’origen sociocultural. Així, és necessari prendre mesures per aproximar-se a les mares estrangeres, com potenciar el paper de les mediadores, formar als professionals sanitaris i elaborar fulletons explicatius.

Des d’una perspectiva de salut pública, les mares immigrants constitueixen un grup que requereix actuacions específiques en prevenció i promoció de la salut. D’aquesta forma es complementen altres iniciatives enfocades a identificar i reduir les barreres d’utilització dels serveis sanitaris. L’existència de diferències socials i econòmiques entre aquestes dones – com per exemple xarxes insuficients de suport social i ús tardà de l’atenció prenatal -, dibuixen un escenari de disparitats i de necessitats insatisfetes en els àmbits de la salut materna i reproductiva. En aquest sentit, l’Hospital Clínic de Barcelona col·labora des de l’any 2006 amb l’Associació Salut i Família en l’elaboració un programa de mediació intercultural orientat a les mares d’aquests col·lectius amb l’objectiu de millorar la comunicació i la qualitat assistencial que se’ls dóna.

Avui es presenten els resultats preliminars d’aquest estudi, que mostren un marcat contrast de percepció i expectatives del sistema sanitari en funció de les cultures d’origen. Així mateix, es proposen una sèrie de mesures per a portar a terme a curt termini en el qual les mediadores interculturals juguen un paper clau. A l’acte hi han assistit els coordinadors de l’avaluació, el Dr. Manuel Santiñà, coordinador del programa de mediació intercultural de l’Hospital Clínic de Barcelona i la Dra. Elvira Méndez, directora de l’Associació Salut i Família; el Dr. Raimon Belenes, director general del Clínic; i la Sra. Tona Lizana, directora del Pla Director d’Immigració de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

Mediació interculturalA Catalunya hi ha més d’un 13% d’habitants estrangers empadronats, procedents, principalment, d’Amèrica Llatina, el Magreb i el Sud-est Asiàtic. Prop de la meitat d’aquesta població és femenina i està concentrada en les franges d’edat reproductiva. Així, a l’any 2006, es van produir prop d’un 23% de naixements de mare estrangera, el 70% dels quals va tenir lloc a la província de Barcelona. D’aquests, la Maternitat de l’Hospital Clínic en va atendre 1.350. Amb aquest estudi, es vol conèixer la percepció de les mares immigrants respecte a l’atenció sanitària rebuda durant l’embaràs i el part. La finalitat és dissenyar juntament amb el personal sanitari una agenda de canvis dels serveis d’atenció a la salut materna respecte a les demandes i necessitats de les noves poblacions d’immigrants.

La investigació s’ha portat a terme utilitzant la tècnica del grup focal, que consisteix en una trobada única conduïda per expertes en la tècnica acompanyades de les mediadores interculturals. Els grups s’han centrat a explorar les circumstàncies socials i culturals de l’embaràs i la maternitat així com la percepció de les mares immigrants sobre l’atenció rebuda per part dels serveis sanitaris públics durant embaràs i part. Es van formar 4 grups focals – mares espanyoles, llatinoamericanes, magrebines i xineses – formats per un total de 39 dones ateses durant el part a la Maternitat entre Agost 2007 i Juny 2008.

Els resultats mostren un marcat contrast en la percepció del sistema sanitari públic en funció de les cultures d’origen, encara que també apareixen experiències comunes en l’ús dels serveis sanitaris i en l’atenció rebuda. Cal destacar que la major part de les dones, ja siguin espanyoles o immigrants, se sent desorientada davant les diferents recomanacions que reben per part del personal sanitari. A més, l’idioma, sobretot en el cas de les mares d’origen xinès, representa una barrera important.

L’avaluació d’aquests resultats indica que existeix variabilitat en el tracte amb les diferents usuàries i que es fa necessari adoptar una sèrie de mesures bàsiques per a aproximar-se a les mares de qualsevol grup sociocultural. Els canvis que es vagin a realitzar s’han de poder portar a terme en un termini curt d’uns 18 mesos i afecten a diferents àmbits. Entre d’altres, les propostes es centren en l’atenció a les mares en la fase final de l’embaràs i el part, intensificant la col·laboració de les mediadores, i la millora de les competències interculturals del personal sanitari, per la qual cosa es dissenyaran tallers específics integrats en el Pla de Formació del Clínic. També es produiran dos fulletons sobre les cures bàsiques de la mare i el nadó durant els primers mesos de vida i sobre els nounats amb necessitats especials.

Per accedir a l’estudi: Estudi de Disparitats Multiculturals

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  1 Comentari

  1. FATIMA AMRANI

   Mol be Meriem …..?soc la mediadora de les Terres de L’ebre….
   Tortosa Fatima Amrani