Categories

Entrada publicada a:

divendres, 6 de febrer de 2009

Un estudi genòmic identifica una nova diana terapèutica per tractar el càncer hepàtic

 L'estudi genòmic surt publicat a la revista Gastroenterology

Investigadors del Clínic de Barcelona i del CIBERehd lideren aquest treball realitzat amb més de 350 mostres de tumors hepàtics.  La sobreactivació de la via de senyalització mTOR -implicada en processos de creixement y proliferació cel•lular-, provoca que el tumor proliferi indefinidament.  El 50% de los casos presenta un creixement depenent de la activació d’aquesta via; amb el seu bloqueig és possible frenar el càncer hepàtic.
 
Avui comencen a Barcelona les jornades Liver and Colorectal Cancer: Molecular Biology And Clinical Research, organitzades pel centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Hepàtiques i Digestives (CIBERehd). Es tracta d’una trobada pionera en la qual, durant dos dies, metges i investigadors de tot el món exposaran els avenços assolits i els reptes de cara al futur en investigació bàsica, clínica i traslacional de càncer de fetge i còlon.
 
En aquest context s’emmarca l’estudi publicat a la resvista Gastroenterology i  dirigit pel Dr. Josep Mª Llovet, del Grup d’Oncologia Hepàtica Traslacional del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona-IDIBAPS i Director d’Investigació en Càncer de Fetge en la Mount Sinai School of Medicine (Nova York), juntament amb el Dr. Augusto Villanueva, del mateix grup, investigador del CIBERehd i primer autor de la publicació. Es tracta d’un estudi genòmic, realitzat amb més de 350 mostres de pacients amb càncer hepàtic, que ha identificat que el 50% d’aquests tumors té un creixement depenent de l’activació de la via de senyalització mTOR.
 
Al 2008 el Dr. Josep Mª Llovet i el Dr. Jordi Bruix, del Grup d’Oncologia Hepàtica Traslacional del Servei de Hepatologia de l’Hospital Clínic -IDIBAPS, van identificar el fàrmac sorafenib com la primera teràpia molecular eficaç per aquest tumor. En l’estudi actual s’ha identificat una nova diana per teràpies moleculars; es tracta de la via de mTOR. Els resultats indiquen que mutacions en els gens implicats en aquesta via i aberracions cromosòmiques del ADN, com l’amplificació de RICTOR, fan que el tumor proliferi indefinidament en més del 50% dels casos. Després de la identificació d’aquesta alteració mitjançant estudis genòmics, els autors han demostrat que el bloqueig d’aquesta via amb una nova teràpia molecular, el everolimus, indueix una remissió del tumor i un augment de la supervivència en models experimentals.
 
Per primera vegada es demostra que aquesta via és essencial pel creixement i la progressió del càncer hepàtic, i que ja es disposen de noves alternatives moleculars per frenar aquest tipus de neoplàsia. En l’actualitat s’estan realitzant assajos clínics en fases inicials a l’Hospital Clínic de Barcelona per confirmar que everolimus, juntament amb el tractament estàndard sorafenib, pot augmentar l’eficàcia anti-tumoral. Aquesta combinació podria ser prometedora per millorar la supervivència dels pacients amb càncer hepàtic avançat, que representen més del 40% dels diagnosticats a Occident.
 
El càncer de fetge a l’actualitat
 
El càncer hepàtic és la tercera causa de mort per càncer al món, amb més de 700.000 casos anuals. La quimioteràpia sistèmica no és eficaç en aquest tipus de neoplàsia i, a l’actualitat, només un 30% dels pacients amb càncer de fetge poden optar a tractaments potencialment curatius, com l’extirpació de la part afectada de l’òrgan o el trasplantament. La investigació en aquest camp es centra en trobar quines mutacions genètiques i quines vies de senyalització estan implicades en la formació del tumor amb l’objectiu de trobar noves dianes terapèutiques per a tractar la malaltia.

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  2 Comentaris

  1. ulpiano pilla guaman

   cordiales saludos,en primer lugar gracias a dios y la ciencia que
   son ustedes.mi madre de 76 años presenta tumor hepático grande
   izquierdo previa TAC,se realizo biopsia espero sus resultados,cual
   es el pronostico y recomendacion

   • Gracias por su comentario y su confianza en el Clínic. Lamentablemente un blog de estas características no es el sitio oportuno para emitir un diagnóstico. Le animamos a confiar en el equipo médico que lleva el caso de su madre y le desamos toda la suerte del mundo.

    Saludos,

    Àlex Argemí

    Dirección de Comunicación Corporativa Hospital Clínic – IDIBAPS