Categories

Entrada publicada a:

dimecres, 18 de febrer de 2009

El receptor TRPV4 juga un paper clau en la mort de cèl·lules pancreàtiques induïda per fibres d’amiloide

Anna Novials

L’amiloide és una substància patològica, feta de proteïnes com l’amilina en la seva majoria, que es pot dipositar en diversos òrgans i teixits. En algunes malalties degeneratives, com l’Alzheimer o el Pàrkinson, s’hi observa la formació de fibres ordenades d’amiloide allà on hi ha mort cel·lular. En pacients amb diabetis mellitus de tipus 2 es troben illots d’amiloide dins dels illots de Langerhans, els aglomerats de cèl·lules del pàncrees amb funció endocrina. Aquests dipòsits d’amiloide es troben a les zones on hi ha degeneració cel·lular i per això s’han associat amb la progressió de la diabetis.

Un estudi IDIBAPS publicat a la portada de Diabetologia (51(12):2252-62) per l’equip que encapçala la Dra. Anna Novials analitza els mecanismes pels quals aquestes fibres d’amiloide s’associen amb la mort per apoptosi de les cèl·lules pancreàtiques. Els resultats demostren que les alteracions en la concentració de calci juguen un paper clau en la toxicitat induïda per l’amiloide. La hipòtesi plantejada en l’article apunta que TRPV4, un canal de la superfície cel·lular sensible a  canvis mecànics i osmòtics, s’activaria com a resposta a les alteracions físiques provocades per l’agregació de fibres al voltant de les cèl·lules. Això activaria el procés que conduirà fins a la mort cel·lular per apoptosi: l’entrada de calci a la cèl·lula, la despolarització de la membrana i l’activació dels canals de calci de tipus L.

Per a aquest treball s’han realitzat diferents experiments amb cèl·lules pancreàtiques de rates MIN6. S’ha analitzat l’efecte de diversos experiments moleculars i s’han fet observacions amb microscòpia electrònica per demostrar que la proximitat de les fibres d’amiloide provoca deformacions en les cèl·lules pancreàtiques. La inhibició del TRPV4 amb RNA d’interferència va resultar en una reducció dràstica de les alteracions en la concentració de calci i prevenia la mort cel·lular. Tot i que sembla que existeixen altres mecanismes implicats, aquests experiments demostren que els receptors TRPV4 juguen un paper clau en les fases inicials del procés.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.