dimarts, 17 de febrer de 2009

Nou document de consens europeu pel maneig de les pneumònies hospitalàries

Dr. Antoni Torres

Encara existeixen nombroses controvèrsies al voltant de la Pneumònia Adquirida a l’Hospital i la Pneumònia Associada al Ventilador. Per això va sorgir la iniciativa de crear un document de consens que unifiqués els criteris de les tres principals societats europees vinculades amb aquestes malalties, l’European Respiratory Society (ERS), l’European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases i l’European Society of Intensive Care Medicine. La persona escollida per coordinar aquest projecte i representar l’ERS va ser el Dr. Antoni Torres, Cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i responsable d’un equip de recerca en malalties respiratòries a l’Institut D’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Ell és el primer signant de l’article publicat a la revista Intensive Care Medicine (35:9-29) on es recullen els 20 punts de consens als quals es va arribar.

Entre les conclusions hi destaquen algunes novetats, com la incorporació de nous tractaments que no existien en el moment de redactar les normatives prèvies. També s’aborden alguns canvis en la definició de Pneumònia Adquirida a l’Hospital o es proposa un canvi en el nom de la Pneumònia Associada al Ventilador, que és deguda a la Ventilació i no a l’aparell en si. El document recomana procediments com l’aspiració subglòtica o la posició semi-incorporada, una estratègia que va proposar l’equip encapçalat pel Dr. Antoni Torres a The Lancet (354:1851-8) l’any 1999.

Aquests documents són una eina indispensable per assegurar que els pacients reben unes atencions basades en els coneixements científics més innovadors. Els 20 punts de consens als quals es va arribar gràcies a aquest Task Force aporten les bases per al desenvolupament de futures guies clíniques i estimulen la recerca en aquells aspectes on les respostes encara no són del tot satisfactòries. De l’article se’n desprèn que és impossible eliminar completament les pneumònies associades a les estades hospitalàries, però queda un marge significatiu per millorar els resultats actuals.

Comparteix aquesta entrada

  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • email
  • LinkedIn
  • StumbleUpon

    Els comentaris estan tancats.