divendres, 20 de febrer de 2009

Cèl·lules mare per tractar la Malaltia de Crohn

Quan els fàrmacs no funcionen i la cirurgia no és factible, el trasplantament de cèl•lules mare procedents del moll de l’os del propi pacient es presenta com una alternativa eficaç pel tractament d’aquesta malaltia crònica.

Equip mèdic de l'Hospital Clínic amb els tres pacients intervinguts

La teràpia cel•lular amb cèl•lules mare està revolucionant l’enfocament de tractament de moltes patologies greus. Substituir les cèl•lules d’un teixit danyat per altres noves del mateix pacient és ja una realitat. Es la base de la teràpia cel•lular i la medicina regenerativa, l’últim gran avenç de la biomedicina. En aquesta línia, l’Hospital Clínic de Barcelona es col•loca al capdavant del món en l’aplicació d’una innovadora teràpia cel•lular per a tractar amb cèl•lules mare la malaltia de Crohn, una patologia crònica de base genètica que a Espanya afecta a l’1% de la població i que té un important impacte en la qualitat de vida dels malalts. El procediment es basa en un trasplantament de moll de l’os autòleg -quan els pacients reben les seves pròpies cèl•lules mare-, i a partir d’ara constitueix una opció de tractament per curar una malaltia intestinal que, en ocasions, no respon amb èxit als fàrmacs i requereix cirurgies molt complexes que no són curatives.

L’Hospital Clínic de Barcelona és un dels pocs centres al món en aplicar aquesta nova opció terapèutica a malalts de Crohn, i ho fa amb la garantia d’èxit experimentada als EUA i a Itàlia, on la tècnica ha estat provada amb resultats excel•lents: amb una mitjana de seguiment de sis anys, el 80% dels pacients trasplantats es troben en fase de remissió total de la malaltia, i el 20% restant han presentat notòries millores després del trasplantament, ja que ara responen favorablement als fàrmacs. El Dr. Julián Panés i la Dra. Elena Ricart, del servei de Gastroenterologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i impulsors d’aquesta teràpia a Espanya van començar a implantar la teràpia cel•lular regenerativa en malalts de Crohn a l’agost de 2008. Fins al moment un total de sis pacients s’estan beneficiant del nou tractament, dels quals tres ja han acabat el procés i estan en seguiment, i tres més estan en les diferents fases de la teràpia. El trasplantament requereix diverses setmanes d’ingrés hospitalari fins que els pacients reben les seves pròpies cèl•lules.

L’èxit del trasplantament autòleg de cèl•lules mare en la malaltia de Crohn no s’entén sense la col•laboració conjunta dels serveis de Gastroenterologia amb els serveis de Hematologia, d’una banda, i de Hemoteràpia i Hemostàsia, per un altre, ja que es tracta del mateix procediment que es porta a terme en el trasplantament de moll de l’os per curar la leucèmia o el mieloma. Així, una vegada detectat el cas, els professionals de l’Hospital Clínic de Barcelona dels diferents serveis supervisen cadascuna de les fases del procés fins al autotrasplantament. En aquest cas, el Dr. Panés i la Dra. Ricart, de Gastroenterologia, treballen conjuntament amb la Dra. Montserrat Rovira, del servei de Hematologia del centre català, i amb el Dr. Enric Carreres, cap del citat servei, per fer un seguiment conjunt dels pacients. D’altra banda, el Dr. Pedro Marín, del servei de Hemoteràpia i Hemostàsia del Clínic, juntament amb el Dr. Miquel Lozano, són els encarregats de tutelar als pacients en el procés de criopreservació i recol•lecció de cèl•lules mare abans del trasplantament definitiu.

La teràpia cel·lular com a estratègia per combatre la malaltia de Crohn

La Malaltia de Crohn s’engloba, juntament amb la colitis ulcerosa, dins de la cridada malaltia inflamatòria intestinal. Es tracta d’una patologia crònica de base genètica que té lloc quan el sistema immunològic perd la tolerància a la flora intestinal del propi pacient, originant una resposta inflamatòria anòmala i perpetuada en el temps. Les conseqüències són inflamació i ulceracions en diverses zones del tracte digestiu que ocasionen els símptomes. La malaltia evoluciona en forma de brots impredictibles i variables al llarg de la vida, i la gravetat de la simptomatologia varia en funció del grau d’afectació de l’intestí i de la resposta al tractament assignat. És una malaltia que acostuma a afectar a joves a partir de 18 anys fins als 40, i a Espanya es diagnostiquen al voltant de 2.000 casos nous a l’any. Sovint el seu diagnòstic és difícil perquè presenta símptomes similars als d’altres malalties del tub digestiu: dolor abdominal, diarrea, vòmits, nàusees, febre, malestar general, etc. La qualitat de vida dels malalts està condicionada pel grau d’afectació de la malaltia, i en els casos més greus impedeix dur una vida normal, amb un grau de sofriment molt elevat a causa de l’agudesa i freqüència dels símptomes intestinals.

Roda de premsa per combatre la malaltia de CrohnL’Hospital Clínic de Barcelona és un dels pocs centres al món en iniciar la teràpia cel•lular a través del trasplantament autòleg amb cèl•lules mare. Als EUA ja s’ha provat amb 12 pacients amb malaltia de Crohn greus, dels quals 11 han obtingut molt bons resultats; a Itàlia la teràpia ha estat aplicada a 4 persones, i 3 d’elles també presenten excel•lent evolució després del trasplantament. Al Clínic ja són 6 els malalts de Crohn inclosos en el procés, i seguint els exemples internacionals es preveu que siguin cada vegada més les persones que optin a solucionar una malaltia en un estat, fins a ara, pràcticament intractable.

En els casos greus en els quals es donen brots recurrents (reactivació de la malaltia diverses vegades al llarg de la vida), la malaltia de Crohn presenta vàries opcions de tractament. En primer lloc, els metges opten per la utilització de corticoides i fàrmacs immunosupressors i biològics per controlar el procés d’inflamació i evitar complicacions de la malaltia com estenosis (estrenyiment de la llum intestinal) o fístules (comunicacions de la llum intestinal amb altres òrgans: intestí, bufeta urinària, vagina, pell). No obstant això, al llarg de l’evolució de la malaltia fins al 70% dels pacients greus requereixen cirurgia per fracàs de l’estratègia farmacològica, per extirpar els segments afectats per la malaltia. En ocasions la cirurgia pot resultar molt mutilant pel pacient, ja que de vegades cal realitzar la extirpació de tot el còlon o d’amplis segments de l’intestí prim que comporten una afectació important de la funció d’absorció d’aliments per l’intestí, amb una deterioració de la qualitat de vida i de la imatge corporal (anus contranatura). Per aquest motiu, s’estan desenvolupant nous tractaments per a aquells pacients en els quals fins a ara no existeix solució.

Trasplantament autòleg de cèl·lules mare: Fases del procediment

Una vegada detectat el cas (sense resposta a fàrmacs ni a cirurgia), el pacient es sotmet al trasplantament autòleg de cèl•lules mare, que és un trasplantament de moll de l’os en el que s’indueix el restabliment del sistema immunològic per evitar l’atac als gèrmens intestinals. El procés dura aproximadament dos mesos i consta de 6 fases:

1. Primera Quimioteràpia (Ciclofosfamida + G-CSF). En aquesta primera fase s’indueix al pacient, mitjançant quimioteràpia, una leucopènia o reducció del nombre de leucòcits (cèl•lules del sistema immune) a la sang.

2. Migració de cèl·lules mare a la sang. Després de la immunosupressió anterior, l’organisme reacciona amb l’alliberament a la sang de cèl•lules mare del moll de l’os,  que són les que s’utilitzaran posteriorment pel trasplantament.

3. Recol•lecció de les cèl·lules mare mitjançant afèresi. L’afèresi és una tècnica mitjançant la qual es separen els components de la sang. D’aquí es separen les cèl•lules mare que prèviament han migrat procedents del moll de l’os.

4. Criopreservació de les cèl·lules mare. Un cop recol•lectades mitjançant l’afèresi, les cèl•lules mare es conserven en fred fins que estan llestes pel trasplantament.

5. Segona Quimioteràpia. En  aquesta fase s’indueix una leucopènia total, és a dir, el sistema immunològic es queda amb zero leucòcits, preparat per ser restablert amb el trasplantament de cèl•lules mare.

6. Trasplantament autòleg de cèl·lules mare. El pacient és trasplantat mitjançant transfusió amb les seves pròpies cèl•lules mare. El sistema immunològic queda restablert, pel que remet o disminueix el procés inflamatori anòmal de la malaltia de Crohn.

Per veure vídeo del COMB: http://www.combtv.cat/home.asp?Vq8=EHM

Comparteix aquesta entrada

 • Delicious
 • Facebook
 • Twitter
 • email
 • LinkedIn
 • StumbleUpon

  29 Comentaris

  1. Lamentamos mucho no poder dar respuesta al elevado número de personas que nos contactan en referencia a esta notícia. Algunos comentarios con experiencias personales y datos clínicos ni siquiera han podido ser publicados.

   Esta estrategia terapéutica, tal como explican los doctores en alguna de sus respuestas, tiene todavía un largo camino por recorrer y sÓlo puede aplicarse en casos muy seleccionados. Los pocos casos que podemos tratar se someten a rigurosos exámenes de viabilidad y gravedad.

   Como este Blog no es el foro adecuado para responder a consultas médicas y personales nos vemos obligados a cerrar los comentarios de este post.

   Agradecemos su confianza. Nuestros especialistas seguirán trabajando para mejorar el tratamiento de la enfermedad de Crohn y otras patologías que nos motivan a seguir adelante.

   Dirección de Comunicación Corporativa

  2. We repeat here a Comment by the investigators leading this research. We all hope it will some day become a common clinical practice:

   Autologous stem cell transplantation may be an effective therapeutic option for patients with Crohn’s disease refractory to medical therapy and unsuitable for surgery. Hospital Clínic of Barcelona is applying this therapy for highly selected Crohn’s disease patients. Our hospital is working to offer in the future this therapy to patients from abroad that are not under the national Spanish health system. Unfortunately it is not possible by now.

   Thank you for the interest. We will keep working to improve the available therapies and achieving new ones.

   Dr. Elena Ricart
   Dr. Julián Panés
   Gastroenterology Service, Hospital Clínic of Barcelona

  3. Mohamed

   Hi, I’ve Ulcerative Colitis and it stopped responding to
   treatments…. I want to know if I can get the new Therapy…. How
   much it costs? I’m from Egypt….

  4. francisco romero

   ola atodos que padeceis la enfermedad megustaria contactar con
   jente que la padezca para canviar opiniones de unos ide otros llo
   ace 13 años que la tengo porsuerte todavia no mean operado pero la
   calidad de vida esmuimala cuando sales noestas seguro porque
   tepuede venir derepente inoaguantas enmicaso estado tomando
   cortisona 8 años seguidos iaora lae dejado pormi mismo porque el
   medico dice que esmala alargo tienpo porque afecta a organos
   vitales iaora estoi peor si alguien quiere ablar de este tema doi
   micoreo pako0_o@hotmail.com siosquereis comunicar lla saveis unbeso
   atodos

  5. angela de pinzon

   A mi madre le diagnosticaqron dicha enfermedad hace mas de 10 años
   despues de un procedimiento quirurgico.Desearia me informaran si
   este tratamiento tiene algunas complicaciones para el cuerpo o
   algun peligro, y cuales serian, donde nos podriamos comunicar, en
   caso que sea necesario el tratamiento ya que se ha utilizado
   cortisona con consecuencia de daños y al retirarla el dolor es casi
   inaguantable, por favor pedimos su ayuda ya que no hay nada para
   controlar ese dolor. Damos gracias a Dios por su dedicacion y
   esfuerzoy le pedimos siga aumentando su sabiduria y conocimiento
   para eliminar dicha enfermedad y permitir que se viva una vida
   tranquila.

  6. Robert

   Enhorabona a totes aquelles persones que dedican els seus esforzos
   en millorar la salut dels altres, a vosaltres si que us haurien de
   facilitar tot tipus de recursos per continuar investigant. Soc
   malat desde fa 10 anys amb Estenosi i Fistula, un calvari.

  7. david

   Despues del caos todo es ciencia. Sigan investigando. Gracias.

  8. Núria (Barcelona)

   Gràcies a persones com vosaltres m’adono que tenim una gran sort de
   viure on vivim. Tinc una neboda de 27 anys que viu a Alacant amb la
   malaltia i porta gairebé dos anys amb ingressos continuats.
   Divendres la van operar, semblava que havia anat molt bé però ahir
   la van portar a la UCI per una infecció. Estem molt preocupats però
   esperem que se’n surti i finalment sinó curar-la que almenys
   s’aconsegueixi aturar la malaltia. Gràcies de nou i continueu
   investigant…

  9. Esther Cerdà

   Estos tractaments són una esperança per als malats de Crohn. Per
   favor no deixeu d’investigar.

  10. Vicente Rastoll Blanco

   muchas gracias . Un saludo

  11. Vicente Rastoll Blanco

   hola , soy un hermano de una paciente que vivio en Bacelona en el
   año 1990 a 1993 y entre estos años el Dr. Panes, la tuvo tratando y
   les explico todo sobre la enfermedad de la COLITIS ULCEROSA , mi
   hermana le tenia mucha fe y la tiene aun al Dr. Panes , ahora vive
   en la provicia de Alicante y le gusataria saber como puede hacer
   para que la puedan hacer una revision en el Clinic, me gusatria que
   me mandasen informacion sobre como puedo contactar con
   ustedes.Muchas gracias . Esperando contestacion.

  12. Cleo

   hola sou brasileira,e decobri que tenho a efermedade de crohn desde
   do mes de dezebro de 2008,e ja fiz uma cirugia dia dois de julho de
   2009,mais parece que ñ adiatou muito por que sigo com muita dor e
   nao sei o que fazer,podem mi ajudarem?por favor Obrigado.

  13. Miranda Houliston

   Dear Dr’s Ricart & Panes, Could you please tell me WHERE in
   this world of ours that i CAN recive ” Autologous Stem Cell
   Treatment “, as i really need it NOW to save my life. I was 1’st
   diagnosed with Crohn’s in 1999 aged 40, NO drugs have worked &
   i’m now faceing number 6 operation which will leave me with less
   than 2metres of small bowel. I would just like some QUALITY of life
   instead of all the PAIN & hell that this horrid Disease
   cause’s. PLEASE HELP. Thank you for the great work you are doing
   but PLEASE open Hospital Clinic of Barcelona up to over seas
   people, as this could be our only hope of life to the small group
   of us that dont responed to drugs & now had some many
   operations that we cant have any more or we will be dead from lack
   of small bowel/intestine & all the complications involed with
   it. Thank you again & i hope to hear back from you SOON.
   Kindiest Regards, Miranda.

  14. BW

   Dr Ricard and Dr Panes. Can you pleas provide wich hospital in
   Europe or USA that conducts stemcell treatment on Crohns patients?
   Look forward to your reply. Best regds Bjørn

  15. cristian

   hola entonces este tratamiento podria ser definitivo dentro de unos
   años? tengo el chron y me gustaria saber si ven posibilidades de
   que esta enfermedad tenga solucion algun dia, es desesperante, por
   favor no paren de investigar y gracias

  16. albi

   hola quisiera saber como puedo contar con su ayuda vivo en
   venezuela y aca los medicos ya llevo 9 y no han podido dar con el
   mal que me afecta pero este es gastrointestinal con un cuadro
   diarreico y dolor abdominal intenso han llegado a la conclucion de
   un cronh pero no se que creer es solo que no se explican 8 años de
   diarreas constantes sin observar alguna anomalia por favor doctores
   conmuniquense conmigo a mi mail y si tengo que viajar para
   encontrar el motivo y la cura ahi estare. gracias

  17. Teresa Riera Colomer

   Visc a Llança, pero tin un fill [en Jordi] que viu a Barcelona, te
   crohn. Hara se que el porten al Clinic. I ha una barrera de
   incomunicacio entre nosaltres, pero ell sap que calcom cosa que jo
   pugui fer per ell, o fare.Gracies al Clinic per les investigacions
   i avensos.

  18. Susanna

   Nomes volia donar les gracies a tot l’equip del Clínic de Barcelona
   en especial a la Dra. Aceintuno o al Dr. Orlando, les infermeres la
   Marta, Elena, Núria, al equip del hospital de dia ,Pili i companyia
   i al cap el Dr. Panes.., per ajudar-me, per cuidar-me,perque amb
   gent com vosaltres ens sentim agust,perque no ens tracteu com
   malalts…pet tot el que feu per nosaltres. MOLTISSIMES GRACIES DE
   TOT COR!!!

  19. caroline jones

   hi, im a 36 year old woman,i live in the uk, i have had crohns for
   29 years,i have a recto/vaginal fistula, for 6 years. it totaly
   ruins my life,the remicade hasnt worked. the stem cell treatment is
   a miricale i hope i one day can have to reclaim my life, if you
   ever can have paitents from abroad i just hoped you might consider
   me. thankyou, for giving me hope to know their is someone out their
   who can do something and is.

  20. Autologous stem cell transplantation may be an effective therapeutic option for patients with Crohn’s disease refractory to medical therapy and unsuitable for surgery. Hospital Clínic of Barcelona is applying this therapy for highly selected Crohn’s disease patients. Our hospital is working to offer in the future this therapy to patients from abroad that are not under the national Spanish health system. Unfortunately it is not possible by now.

   Thank you for the interest. We will keep working to improve the available therapies and achieving new ones.

   Dr. Elena Ricart
   Dr. Julián Panés
   Gastroenterology Service, Hospital Clínic of Barcelona

  21. En primer lugar, queremos agradecer a todos los lectores el interés mostrado por nuestro trabajo.

   Existen numerosos tratamientos que permiten minimizar los síntomas de la enfermedad de Crohn. Los estudios preliminares sugieren que el trasplante autólogo de células madre puede ser una opción terapéutica cuando la enfermedad es refractaria a los tratamientos médicos y los pacientes no son tributarios a tratamiento quirúrgico. Sin embargo, debemos seguir trabajando para demostrar su eficacia y seguridad.

   El proceso normal para acceder al Hospital Clínic es a petición de su médico de cabecera o gastroenterólogo de referencia, y siempre deben venir acompañados de un informe médico detallado. Los pocos casos que podemos tratar se someten a rigurosos exámenes de viabilidad y gravedad. Esto significa que no podemos asegurar el acceso a esta nueva terapia a todos los pacientes. Lo que sí podemos asegurar es que los profesionales del Hospital Clínic, y los de tantos centros de todo el mundo, seguirán trabajando para mejorar las terapias existentes y encontrar otras nuevas.

   Dra. Elena Ricart
   Dr. Julián Panés
   Servicio de Gastroenterología del Hospital Clínic de Barcelona

  22. TOMAS

   HOLA¡¡¡NOS GUSTARIA SABER COMO ASISTIR A SU CONSULTA ,HACE AÑOS ME
   DIAGNOSTICARON UNA ENFERMEDAD ,MI VIDA NO HA CAMBIADO CON EL
   TRATAMIENTO ES MAS,HA EMPEORADO,HACE UNOS DIAS ME COMENTARON QUE NO
   TENIA LO QUE ME HABIAN DICHO HCE AÑOS SI NO QUE TENIA ENFERMEDAD
   DEL CHRON.ME GUSTARIA QUE ME AYUDARAN GRACIAS

  23. Rogelio

   Buenas noches,tengo muchas esperanzas en las celulas madre,porfavor
   no dejeis de investigar. ¿creeis que llegará el dia que esta
   enfermedad tenga cura? muchas gracias por ayudarnos.(Responder
   porfavor)

  24. Juan Carlos

   Estimados doctores Vivimos en Colombia. Tengo un niño de 21 meses
   diagnosticado con Crohn. Por ayuda divina al nacer congelamos sus
   celulas madre. Por favor ayudenme con los contactos médicos en USA
   y/o españa donde puedan brindar a mi hijo una calidad de vida digna
   con alguno delos tratamientos desarrollados con esta tecnología.
   Gracias

  25. Elena Ricart, MD

   You can contact Dr Robert Craig at the Northwestern University
   Medical Center in Chigago, IL

  26. John M Burns,MD

   What centers in USA are using this therapy for inflammatory bowel
   disease? Please respond. Thanks; John M Burns, MD

  27. John M Burns,MD

   I need to know the location and names of the USA providers who have
   used or are using stem cell transplantation for inflammatory bowel
   disease. Gratias!

  28. Ramón

   Muy buena noticia. Poco a poco las células madre adultas van
   encontrando aplicaciones prácticas. ¿Cuál será el próximo paso?